Annonce – Dato 4 nov 2021
Det nye Vadehavscenter har været undervejs siden 2007, og er blevet til i samarbejde mellem Esbjerg kommune, Realdania, A. P. Møller Fonden, Arbejdsmarkedets Feriefond, Friluftsrådet, Louis Petersens Legat og Augustinus Fonden.
Vadehavscentret har gennemgået en gennemrivende renovering, hvor det efter 1,5 års lukning kunne genåbne d. 2. februar 2017. Fra centrets originale tre længer, blev det udvidet med fire længer - og dermed en udvidelse fra 1400m2 til 2800m2.
Vadehavscentret er på mange måder et helt ekstraordinært projekt, der har imponeret verden over med dens enestående arkitektoniske fremtoning.
For Taasinge Elementer var det også et ganske særligt projekt, hvor virksomheden stod for at levere 2.188 m2 tag-, facade- og dækelementer.
Arkitekt Dorte Mandrup fandt sin inspiration i landskabet og området, hvortil hun har skabt et unikum af en bygning, der nærmest vokser op af jorden.
Det er et projekt, der inddrager lokale byggetraditioner og kultur med den firlængede stråtækte gård. Tag og facader er tækket med lokale rør høstet i Limfjorden og i Ringkøbing Fjord. De stråtækte overflader er bløde at se på og er med til at tegne en lang, blød profil mod horisonten. Det er tilmed første moderne byggeri, man har set opført i rør på både facade og tag.
Vadehavscentret skal ses som en nyfortolkning af de traditionelle gårde. Med dens skulpturelle udformning, understreger og fremhæver den områdets og landskabets historie, der er altafgørende for Vadehavscentret.
Hele bygningen er skabt med henblik på tilgængelighed. Vadehavscentret er et sted, der skal modtage rigtig mange mennesker. Derfor har det været vigtigt at skabe en åbenhed, der er med til at invitere folk indenfor. Det er blandt andet udtrykt igennem den måde, der er skabt læ for publikum. Helt lavpraktiske ting som dette gør, at man føler, der er draget omsorg for en.
Det flade landskab er ekstremt vigtig for måden, hvorpå bygningen er blevet til. Det handler om at skabe en helhed mellem flade og figur og få tingene til at gå op i en højere enhed.
Arkitekturen går netop op i en højere enhed, når dette møde mellem det praktiske og det kunstneriske udtryk sker. Dér bliver arkitektur spændende og meningsfuld. Ifølge arkitekt Dorte Mandrup selv, så er Vadehavscentret et godt eksempel på lige præcis dette møde.
Læs mere om tag-, facade- og dækelementer af Taasinge Elementer på Vadehavscenteret her