Annonce – Dato 9 Apr 2025
I denne uge ruller vi den grønne løber ud og slår dørene op til 2 dage i Aarhus Congress Center med fokus på årets tema 'Planeten venter ikke på os!'. Du kan se frem til over 100 talere på 3 scener, en stor udstilling med løsninger, der kan være med til at sikre mere bæredygtighed i byggeriet og et hav af aktiviteter.
Holland har i årevis været foregangsland inden for klimatilpasning på vandet. Nu peger eksperter på, at Danmark bør lære af hollændernes tilgang og i højere grad tænke i løsninger, der arbejder med vandet frem for imod det. Dette tema er i fokus på Building Green Aarhus d. 9.-10. april, hvor forskere og arkitekter vil dele deres viden og erfaringer.
Klimaforandringerne rammer Danmark fra alle sider – med stigende grundvand, oversvømmelser, kraftigere regnskyl og højere havniveauer. Ifølge professor i klimaforandringer og leder af SDU Climate Cluster, Sebastian Mernild, er der akut behov for at tage udfordringen alvorligt:
– Tidligere prognoser har været for optimistiske. De nyeste data viser, at havniveauet stiger hurtigere end forventet, og vi er nødt til at gentænke, hvordan vi beskytter vores bygninger og infrastruktur, siger Sebastian Mernild, der er en af oplægsholderne på Building Green Aarhus i Aarhus Congress Center og tidligere medlem af FN’s Klimaråd.
Mernild mener, at Danmark kan hente inspiration i Holland, hvor innovative løsninger gør det muligt at bo og bygge på vandet.
– Flydende byer eller små ø-samfund kan blive en nødvendig tilpasning til de stigende havniveauer. Vi skal ud af de traditionelle siloer og bringe viden i spil for at skabe reel forandring, siger han.
Holland har i årevis været presset af stigende vandstande og har derfor udviklet løsninger, der kan inspirere Danmark. Koen Olthuis, grundlægger af Waterstudio.NL har siden 2003 fokuseret på flydende arkitektur som et svar på klimaudfordringerne.
– Holland har begrænset landareal, men rigeligt med vand. Hvorfor ikke bruge det aktivt? Ligesom elevatoren muliggjorde højhuse, kan flydende arkitektur ændre vores måde at bygge og bo på. Vi taler ikke kun om boliger, men også om flydende parker, offentlige bygninger og nye økosystemer, siger Koen Olthuis.
Han peger dog på, at regulering og omkostninger i øjeblikket bremser udviklingen:
– Teknologien er klar, men vi skal skabe rammerne for, at løsningerne kan skaleres. Når først de første store projekter bliver realiseret, vil vi se en sneboldseffekt, der kan revolutionere byggebranchen, forklarer han.
Koen Olthuis ser en stor værdi i videndeling og samarbejde på tværs af landegrænser og brancher. Derfor deltager han i Building Green Aarhus for at skubbe på udviklingen:
– Vi har kun set begyndelsen. Hvis vi vil sikre en fremtid for vores byer, skal vi hjælpe hinanden med at åbne dørene for den her industri, slutter han.
Dyk ned i de mange emner og nyeste viden, der folder sig ud på Building Green Aarhus og udforsk den den omfattende udstilling, hvor over 70 udstillere præsenterer innovative produkter, der vil inspirere den danske byggebranche med deres produkter, der bidrager til en mere bæredygtig byggebranche.
Udover specialudstillingen kan de besøgende på balkonen tæt ved Green Sessions-scenen få et smugkig ind i fremtidens byggebranche. Her har VIA University College, UCL Erhvervsakademi & Professionshøjskole, Aarhus Universitet, Aarhus Arkitektskole og Aarhus Center for Regenerativt Byggeri taget initiativ til et fælles fremadskuende område kaldet ”Next-Gen”.