Annonce – Dato 22 okt 2024
I Danmark har vi et stort uudnyttet potentiale til at genanvende det byggeaffald, der opstår i kølvandet på fx energirenoveringer. Som led i den grønne omstilling har Saint-Gobain Isover taget initiativ til Glas til uld-modellen, som gør det praktisk muligt at genanvende tonsvis af udtjent vinduesglas til produktion af ny glasuld med høj isoleringsevne. Frem for at glasset ender som fx vejfyld.
De seneste par år er Glas til uld-modellen blevet stadig mere populær hos fx entreprenører, bygherrer, rådgivere og boligforeninger. Det førte i foråret 2024 til opstarten af det hidtil største Glas til uld-projekt i Danmark i forbindelse med en tag-, vindues- og facaderenovering af den ikoniske boligejendom Hostrups Have på Frederiksberg. Heimstaden Danmark ejer bygningen og er bygherre på projektet, som er sat i system i tæt samarbejde med projektets hovedentreprenør Byens Tag & Facade og selvfølgelig Saint-Gobain Isover, der producerer glasuld på en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker i Vamdrup ved Kolding.
På tværs af værdikæden har Isover etableret et samarbejde med målsætningen om at minimere byggeaffald og spare CO2-udledningen.
Ifølge Johan Elsass Nørby, Regional Manager hos Heimstaden Danmark, var der flere gode grunde til at indarbejde netop Glas til uld-modellen i det omfattende renoveringsprojekt på Frederiksberg:
”Glas til uld-projektet er født ud af et behov for at udskifte de nuværende vinduer i den store Frederiksberg-ejendom. Vinduer som er monteret engang i 1980'erne og som det ikke var muligt at renovere og genanvende én til én. Både på grund af den kvalitet, de er udført i, og hensynet til det æstetiske udtryk på ejendommen,” fortæller Johan Elsass Nørby. Han fortsætter:
”Som ejendomsselskab og bygherre ønsker vi at give vi plads til diskussioner af forskellige løsninger i skurvognen, som både kan bidrage til en grønnere omstilling og tager hensyn til ejendommen og de beboere, der bor i den. Samtidig har det været vigtigt for os, at den cirkulære Glas til uld-model læner sig op ad et velafprøvet materiale som glasuld – uden at gå på kompromis med bygningens og beboernes sikkerhed.”
Og selv om vindues- og isoleringsprojektet udgør et mindre spor af det samlede renoveringsprojekt, så er gevinsten ved at benytte Glas til uld-modellen til at tage og føle på; 150 tons restglas fra i alt 5.200 udtjente vinduer bliver til 80.000 m2 ny glasuld af den type, som bliver kaldt for lambda 34 og som er 95 mm. Det er glasuld med meget høj isoleringsevne, og det sparer 31,5 tons CO2 i produktionen af den ny glasuld - sammenlignet med produktion med jomfruelige råvarer.
Projektets hovedentreprenør, Byens Tag & Facade, har som projektets hovedentreprenør 2-3 tømrere i gang på fuld tid med at udskifte de mange vinduer. Entreprenørvirksomheden har med succes benyttet Glas til uld-modellen på flere andre projekter, men det er første gang, at metoden benyttes ved så stort et projekt, hvilket ifølge Christian Falkner Birkholm, byggeleder hos Byens Tag & Facade, kun kunne lade sig gøre, fordi Heimstaden allerede i udbudsfasen stillede krav om genanvendelse af byggeaffald under renoveringen.
”Den cirkulære genanvendelse af vinduesglas til isolering – hvoraf en del konkret går tilbage til ejendommen – kan generelt kun lade sig gøre, når bygherren allerede i udbudsfasen har stillet krav om genanvendelse af byggeaffald. Så det er et vigtigt succeskriterie samtidigt med, at alle parter i projektet her har et mindset til at turde tænke i nye metoder.”
Udover den direkte CO2-gevinst fra produktionen af ny glasuld, forventer Heimstaden Danmark, at den samlede tag-, vindues- og facaderenovering af Hostrups Have vil give en energibesparelse på cirka 17 procent.
For mere info om Glas til uld kan du enten ringe til os i Teknisk Rådgivning på tlf. 72 17 17 27, eller læse mere på www.saint-gobain.dk/Isover/fra-glas-til-uld.
Produkt: Bygningsisolering