Annonce – Dato 18 Apr 2024
Isover opfordrer byggebranchen til at redde gamle vinduer fra at ende i containeren, så glasset bedre kan genbruges.
Glasuldsproducenten Isover har udarbejdet konceptet ”Fra glas til uld”, for at sikre at glas fra gamle vinduer kan blive smeltet om til glasuld – uden at skulle ud på omveje først og uden at risikere, at glasset går tabt. Producenten peger på, at meget glas fra udskiftede vinduer går til spilde, fordi det havner som knust glas i containere mellem rammer og andet byggeaffald.
”Det er ærgerligt, når vinduer og rammer smides i containeren efter udtagning. Ofte vil det betyde, at genbrug af glasset bliver besværliggjort. For at det vil kunne bruges i produktion af glasuld, skal containerindholdet først grovsorteres, derefter skal glasset udskilles, renses og finsorteres i en kvalitet, som gør det muligt for os at smelte det om,” siger Peter Hedegård, Business Relations Director, Saint-Gobain.
”Det er både omstændeligt og spild af ressourcer. Især når der er tale om et vindue, som efter udtagning bare kan sættes på den samme palle, som de nye vinduer er leveret på, og fragtes videre i hel tilstand – herefter kan glasset let blive fjernet, knust og gå videre til vores produktion,” forklarer han.
Glasuldsproducenten samarbejder med ressource-affaldscentret P. Fournaise A/S i Fredericia, som får de gamle vinduer leveret og banker glasset ud, så det er klar til at blive smeltet om.
”Vi producerer ikke glas i Danmark, så det bliver typisk importeret som store stykker planglas og så brugt til vinduesproduktion her i landet. Når vinduet skal skiftes og glasset har udtjent sin værnepligt, hvorfor så ikke beholde det i Danmark og smelte det om til glasuld, i stedet for fx at eksportere det, eller at det ender på deponi,” spørger Peter Hedegård. ”Udover at det minimerer brugen af nye råmaterialer, og at det udleder mindre CO2 at producere glasuld med genbrugt glas fremfor ved brug af nye råvarer, så er den helt store effekt jo, at glasset på denne måde bliver omdannet til et produkt, der sparer energi – typisk i flere årtier – som isolering i bygninger,” siger han.
Isover får et stigende antal henvendelser om genanvendelse af udtagne vinduer. Peter Hedegård oplever dog, at traditioner i branchen til tider kan stå i vejen for en bedre udnyttelse af glasset.
”Det handler i virkeligheden bare om at gøre tingene lidt anderledes. Men vi mennesker har det jo bedst med at gøre tingene, som vi plejer. Så for nogle er dét i sig selv en barriere,” siger han.
”Denne metode koster måske lidt merarbejde i starten, men det er først og fremmest fordi, det er en anden arbejdsgang end tidligere. Nogle opgaver flyttes fra en traditionel nedbryder og over i tømrer-entreprisen, hvor de gamle vinduer skal sættes på den samme palle, som de nye vinduer er modtaget på. Men det er såmænd det,” siger Peter Hedegård.
”Vi ved da også fra dem, der har benyttet sig af konceptet i et stykke tid, at den ændrede arbejdsgang ikke er mere besværlig – den er bare anderledes. Og derudover oplever vi, at det faktisk betyder noget for både de udførende, for bygherre og for bygningens beboere at vide, at man værner om miljøet.”
Se værdikædens parter forklare, hvorfor Fra glas til uld giver dem værdi.
Fra Saint-Gobain er anbefalingen, at bygherrer i beskrivelsen af større projekter med udskiftning af vinduer får beskrevet, at glasset skal recirkuleres. ”Det hjælper helt sikkert, når bygherre har truffet et aktivt valg fra starten og beskrevet løsningen. På den måde kan man sikre sig, at der bliver gjort en forskel, og især i de store projekter er der virkeligt noget at hente – det oplever vi også, at stadig flere forstår og gerne vil bidrage til. Jeg tror, at vi kun kigger på toppen af isbjerget med et koncept som ”Fra glas til uld”, for der er mange andre former for byggeaffald, der kan recirkuleres. Det er en rejse, som kun lige er begyndt. Men det er også en rejse, der er nødvendig, og samtidig er det en oplagt mulighed for, at vi på tværs af byggebranchen kan gøre en markant forskel for miljøet – både nu og på sigt,” siger Peter Hedegård. Business Relations Director, Saint-Gobain.
Saint-Gobain koncernen har været i Danmark siden 1970´erne og står bag en række virksomheder i byggebranchen – deriblandt Isover, der i Vamdrup producerer glasuldsisolering. Saint-Gobain har forpligtet sig til at reducere sine CO2-emissioner med 33 pct. og sit vandforbrug med 50 % mellem 2017 og 2030, have tredjepartscertificerede LCA (Life Cycle Assesment) for alle produktlinjer samt at have nul-udledning senest i 2050.
Isover bruger 75 procent omsmeltet genbrugsglas til produktion af glasuld. 20 kilo glas bliver til en kubikmeter isolering.
Peter Hedegård, peter.hedegaard@saint-gobain.com, telefon 22689512
Produkt: Bygningsisolering