Annonce – Dato 29 nov 2024
Når historiske bygninger skal renoveres, må stenhuggerne genbruge og genanvende så meget som muligt.
Det er svært nok at genskabe flere hundrede år gamle udtryk, når historiske bygninger skal renoveres. I nogle aktuelle projekter skal man kombinere gamle materialer, håndværkstraditioner og moderne krav om tilgængelighed.
Da Esbern Snare begyndte at opføre Vor Frue Kirke i Kalundborg for 854 år siden, gemte han ikke meget overskydende materiale til fremtidige renoveringer. Heldigvis var håndværket i orden dengang. Det var det også, da stenhuggeriet Danstein blev grundlagt for 120 år siden. I dag er det grundlæggerens tipoldebørn, der fører håndværket videre.
“Vi har mere moderne og effektive måder at arbejde på i dag. Men vi sætter en ære i at vende tilbage til det gamle håndværk for at bevare Danmarks historiske bygninger,” siger Christian Nielsen, der sammen med sin bror er femte generation i det familieejede Danstein.
Vor Frue Kirke i Kalundborg er blot ét af de projekter, hvor Danstein for tiden kombinerer det gamle håndværk med en cirkulær tankegang. Slots- og Kulturstyrelsen afviste sognerådets ønsker om at bygge nyt ved kirken. Derfor har man i stedet sat gang i en gennemgribende renovering af Kirkeladen – en af Vor Frue Kirkes fredede bygninger.
Danstein renoverer kampestenene i Kirkeladens historiske mur og sokkel. Nogle sten kræver mindre renovering, mens andre skal udskiftes med “nye” danske kampesten, som Danstein har skaffet. I gamle dage kunne man kun kløve kampesten, men Danstein sørger for at save skadede sten nænsomt over, så de kan bruges igen i soklen.
Projektet inkluderer også en helt ny trappe, som skal sikre handicapvenlig adgang til kirkens anden restaurerede bygning, der skal indrettes som sognegård.
“Den slags trapper var ikke på tale dengang, så her skal vi kombinere restaurering og bevarelse med at få nogle nye materialer ind. Det er de udfordringer, der gør, at vi elsker vores arbejde,” siger Christian Nielsen.
Danstein producerer elementer til den handicapvenlige trappe ved at bearbejde den velkendte svenske granit rød bohus. Der bliver blandt andet også boret huller i enkelte trappesten til et nyt gelænder. De nye trin laves også med vandnæse på undersiden, for at lede vandet væk fra soklen. Netop granit fylder også meget i en anden aktuel sag for Danstein.
På Lolland er restaureringen af det historiske Christianssæde Gods fra 1690 også i fuld gang. Både sokler og trapper er udført i massivt granit. En eksisterende trappe står over for tre cirkulære muligheder, da nogle trin er knækket. Det endelige valg afhænger blandt andet af skadens omfang og fundamentet.
Den letteste og økonomisk billigste løsning er at sætte det knækkede trin sammen ved at tappe og lime de to stykker, hvis skaden tillader det. Men reparationen vil her være synlig.
Alternativt kan man være nødt til at skære stenene til i skadens retning for at bevare mest mulig længde på trinnet. Knækket vil så være to savede sider, man herefter tapper og samler igen. Det vil gøre reparationen mindre synlig end den første løsning.
Den sidste løsning – hvis man skal undgå helt nye trin – er at skære begge granittrin over, så de samles med en fuge, da trappen i forvejen er samlet med forskellige trinlængder og fuger. Så kan man ikke se, at det har været en anden længde trin tidligere. Dog betyder det nu, at længden ændres. Dermed vil det kræve tilpasning af de resterende trin på trappen. Det er en omkostningstung løsning uden synlige reparationer.
“Det er umuligt at genskabe det gamle slid på materialet. Derfor skal vi nu afgøre, hvordan vi bedst bruger de gamle sten på en ny måde. Der er en hel del diskussioner i de her projekter, da der er flere løsningsmuligheder. Det er også med til at gøre sådanne projekter spændende,” forklarer Christian Nielsen.
En anden del af opgaven på Christianssæde Gods er at riffelhugge nye granitblokke til at genopbygge den eksisterende sokkel på huset. Da de gamle blokke er hugget med en riflet hammer for flere hundrede år siden, er det umuligt at genskabe mønsteret med moderne maskineri. Kun den erfarne stenhugger kan komme tæt på.
Danstein er Danmarks største familieejede producent af natursten. Som kombineret granitværk og stenhuggeri siden 1904 er Danstein både kompetente rådgivere og erfarne håndværkere.
Yderligere information: Christian Nielsen, e-mail: christian@danstein.dk, tlf.: 59277300.