Annonce – Dato 7 jan 2025
Visuel dokumentation med timelapse bør være beskrevet i udbudsmaterialet for de fleste større byggeprojekter
Bygherrer, arkitekter og rådgivere bør allerede i udbudsfasen for store byggeprojekter beslutte sig for et effektivt værktøj til dokumentation, kommunikation og supervision – og tage stilling til, hvordan værktøjet anvendes med størst udbytte i byggeprocessen.
Visuel dokumentation med timelapse teknologi er et effektivt værktøj, som sikrer fremdriften i byggeriet af råhuset og bidrager til at styrke kommunikationen og løse misforståelser og konflikter på byggepladsen.
SIGNAfilm ApS har arbejdet med timelapse siden 2018 og var først i Danmark til at specialisere sig i området, og virksomheden har stor erfaring med timelapse teknologi i byggeprocesser.
”Den visuelle dokumentation er et vigtigt element i kommunikationen og processen med at få byggepladsen til at fungere bedst muligt. Der er store mængder af fejl af mangler, der vil kunne reduceres, og investeringen i at implementere udstyr og serviceydelser tjener sig selv hjem”, siger direktør Jan Tanderup Petersen, SIGNAfilm.
”Vi plejer at sige, at hvis man sparer en retssag hvert andet eller tredje år, så er investeringen betalt”, siger han.
Der er mange anvendelsesmuligheder for visuel dokumentation.
Timelapsekameraer kan overvåge byggeprojekter i realtid, så projektledere ved, at arbejdet skrider frem efter planen, og optagelserne er et fælles grundlag for beslutninger på byggemøderne.
Hvis bygherren eller hovedentreprenøren ikke er fast til stede på byggepladsen, kan den visuelle dokumentation også bruges til at følge projektet på afstand via en app med opdaterede videoer og billeder af byggeriets forskellige faser.
Bygherrer, arkitekter og entreprenører har med app'en en fælles platform til at følge fremdriften i byggeprocessen og tage beslutninger ud fra det samme visuelle materiale. Det giver gennemsigtighed og mindsker risikoen for misforståelser og konflikter.
Dokumentationen af hele byggeforløbet af råhuset er med til at styrke kvalitetssikringen, da det er muligt tidligt at se overordnede afvigelse fra specifikationerne, og det kan være med til at spare omkostninger senere i projektet.
Timelapse materiale fra en uafhængig tredjepart er et objektivt bevismateriale i konflikter med for eksempel underleverandører om det udførte arbejde eller ved forsikringskrav.
Materialet kan være dokumentation i sager i løbet af byggeprocessen og også i årene efter byggeriets færdiggørelse som en slags ”black box”, hvor alle hændelser i perioden er registreret. App'en gør det muligt at gemme og kategorisere de mange billeder og videoer og finde tilbage til specifikke tidspunkter og processer i byggeprojektet.
Der er mange fordele ved, at der allerede fra starten tages stilling til, hvordan der skal kommunikeres omkring byggeprojektet.
Efter byggeriets afslutning kan timelapse videoer, hvor bygningerne ses vokse op, være en flot markedsføring af projektet på sociale medier og i nyhedsbreve.
Timelapse materialet kan indgå i den øvrige kommunikation omkring projektet med videoer med interviews, indflytning, rejsegilde, specielle bygningskomponenter med mere.
Kommunikationen om projektet kan være rettet eksternt mod bygningens kommende brugere/beboere eller mod fremtidige investorer og kunder.
Samtidig bør kommunikationen også blive en del af virksomhedens egen interne fortælling om færdiggørelsen af et flot byggeprojekt, som medarbejdere og samarbejdspartnere kan være stolte af.
SIGNAfilm har i de senere år oplevet stadig større interesse for visuel dokumentation som et værktøj til sikre kvalitet, gennemsigtighed og et stærkt samarbejde.
Virksomheden anbefaler, at den visuelle dokumentation bliver nøjagtigt beskrevet i udbudsmaterialet - blandt andet kameraernes antal, placering og anvendelse, og hvordan optagelserne opbevares og senere tilgås.
Optageintervallerne kan variere, men som standard optager de soldrevne kameraer hvert 15. minut med overførsel til SIGNAfilms cloud platform flere gange dagligt. SIGNAfilm har teknologi til automatisk sløring af ansigter eller andre følsomme data, så GDPR-reglerne overholdes.
SIGNAfilm rådgiver om, hvordan timelapse kameraer bliver indarbejdet i projektplanen og tager som samarbejdspartner ansvar for den tekniske del af projektet og uddanner i brugen af de platforme, hvor dataene opbevares.
Se cases og find flere oplysninger her
Yderligere information: Jan Tanderup Petersen, e-mail: jan@signafilm.dk, tlf.: 20 43 20 66