Annonce – Dato 14 Dec 2021
Flere svømmehaller fravælger den farlige opbevaring og håndtering af kemi i forbindelse med renoveringer. Svømmehallen på Østre Allé i Aalborg har investeret i et kemifri anlæg, der sikrer trygge omgivelser.
I forbindelse med nye lovkrav til øget rensningskapacitet og gennemstrømningshastighed af badevandet, skulle Aalborg Kommune renovere og opgradere svømmehallen på Østre Allé. Her blev Aalborg Energicenter involveret for at sikre besparelser på energiforbruget.
Frank Møller Johansen fra Aalborg Energicenter fastslår: ”Renovering af svømmehaller giver en række gode muligheder for at energioptimere, og det er derfor naturligt, at vi blev koblet på projektet, som ved andre kommunale byggerier,” han fortsætter:
”Der var tale om et gammelt klor og syre doseringsanlæg fra 1960’erne, der skulle udskiftes for at kunne overholde standarderne i dag. I starten kiggede vi på traditionelle klor og syre doseringsanlæg, der også ville give en betydelig energibesparelse, men pga. de fysiske rammer ville vi gerne undgå at skulle opføre to separate kemirum til henholdsvis klor og syre. Derfor endte vi med at vælge et BWT klorelektrolyseanlæg, der også er Danmarks første af sin slags.”
Det er unikke ved et BWT klorelektrolyseanlæg, er, at man kun tilsætter salt. Desuden er det er unikt kombi-anlæg, der på stedet og kun efter behov producerer ultrarent klor og lud, som herefter doseres til badevandet for at holde klor-og pH-niveauer på et korrekt niveau. Det betyder også at der er et minimum af spild fra anlægget. Intet spildprodukt. Koncentrat bruges. Det betyder at anlæggets koncentrat (NaHCO₃) bruges til at pH-buffer, hvilket betyder minimalt spildprodukt.
”Fordelen ved dette kombi-klorelektrolyseanlæg er, at svømmehallerne ikke skal transportere, opbevare og håndtere farlige kemikalier som klor og syre. Behovet for to separate kemirum fjernes, og risikoen for menneskelige fejl ved håndtering af syre og klor undgås fuldstændig. Teknologien er gennemtestet og mere end 200 europæiske svømmehaller anvender i dag allerede løsningen” udtaler Christian Jensen, BWT Danmark.
Ole Bang Jensen, der er teknisk driftsleder i svømmehallen på Østre Allé fortæller således: ”Løsningen er meget nemmere at arbejde med i hverdagen og frem for alt, så slipper vi for at håndtere og opbevare store mængder kemikalier her i svømmehallen. Vi undgår også en række tunge løft og lignende.”
For svømmehallen på Østre Allé, var der mange besparelser at hente. ”Renoveringen af svømmehallen giver en samlet energibesparelse på 125.000 kWh årligt. Hertil kommer besparelserne ved ny ventilationsanlæg og LED-belysning, der alene giver en besparelse på 50.000 kWh. Samlet set har vi fået opgraderet svømmehallen og sparer samtidig både energi og kemikalier,” slutter Frank Møller Johansen, der har været meget tilfreds med samarbejdet med den lokale entreprenør PØ Leg & Teknik og BWT.