Flotte stier, der ikke støver eller skyller væk

Annonce – Dato 6 jun 2024

En overfladebelægning gør stier mere slidstærke, så de kræver mindre vedligehold og holder sig flotte i længere tid.

En overfladebelægning gør stier mere slidstærke, så de kræver mindre vedligehold og holder sig flotte i længere tidI Odense Eventyr Golf har DOB lagt ca. 2.500 m2 overfladebelægning på golfklubbens stier. Arbejdet tog to dage, og stierne var klar til brug lige efter udførelsen.

Langtidsholdbar æstetik

Stisystemer binder områder sammen og skaber forbindelse til omgivelserne. Stabilgrus og stenmel er de mest udbredte typer af belægning til formålet, fordi de giver et naturligt og elegant udseende. Desværre varer elegancen og glæden ofte kun kort, fordi den åbne overflade er sårbar over for såvel almindelig slitage som huller og skyllerender.

Et slidstærkt og langtidsholdbart alternativ er en overfladebelægning, der består af et bindemiddel og et til to lag stenmateriale. Stenmaterialet fås i et væld af varianter og farver, som kan skabe en naturlig æstetik og harmoni med de omgivelser, stierne indgår i. Derudover kan en overfladebelægning udlægges direkte på eksisterende stabilgrus eller stenmel, så længe det er velafrettet.

Her fungerer overfladebelægningen som en regnfrakke ved at beskytte det underliggende lag mod regn. Dermed forhindres skyllerender, ligesom stierne ikke afgiver støv. Samtidig reduceres mængden af ukrudt på stierne. Alt i alt kræver stier med overfladebelægning mindre vedligehold. Det har de erfaret hos Odense Eventyr Golf, hvor DOB netop har udlagt ca. 2.500 m2 overfladebelægning.

Før og efter. Overfladebelægningen gør stierne mindre sårbare over for slitage og regnskaderFør og efter. Overfladebelægningen gør stierne mindre sårbare over for slitage og regnskader. Resultatet er et fast underlag, som ikke støver. Stierne holder sig flotte i længere tid – med mindre vedligehold.

Trætte af skyllerender i stierne

Arbejdet har omfattet store dele af golfklubbens stisystem – dels omkring klubhuset, og dels stierne til hver start på de tre sløjfer af det store anlæg med 27 huller. Chefgreenkeeper i Odense Eventyr Golf, Christian Hansen, er glad for resultatet og samarbejdet med DOB, som blev indledt tilbage i 2004, hvor de første stier fik overfladebelægning på.

Vi var trætte af de skyllerender, der opstod, hver gang det regnede, og som krævede større udbedringer. Helt generelt bruger vi mindre tid på vedligehold af stierne, fordi vi slipper for at rette dem af efter hvert regnskyl. Derudover er det et ekstra plus – også for spillerne herude – at stierne ikke støver. Derfor er vi glade for, at flere af vores stier nu har fået belægning på,” fortæller chefgreenkeeperen.

Det tog kun to dage

Fordi tykkelsen af en overfladebelægning er så lille, kræver det færre materialer og mindre opvarmning at udlægge. Det gør løsningen til et miljøforbedrende alternativ til at anlægge helt nye stier. I Odense Eventyr Golf er overfladebelægningen blot 10-15 mm og skaber en fast og slidstærk overflade.

Ud over de lavere vedligeholdelsesomkostninger er overfladebelægningen også en både billigere og hurtigere løsning end fx asfalt og belægningssten. Det tog kun to dage for DOB at udlægge, og vi kunne bruge stierne, lige efter det var udført. Samtidig er det mere naturligt og passer godt ind i omgivelserne,” siger Christian Hansen.

Direktør i Odense Eventyr Golf, Rikke Mølhave Thorborg, er ligeledes begejstret for det færdige resultat: ”Denne belægning er mere fuldendt og viser, at vi vægter vedligeholdelse og kvalitet højt til gavn og glæde for vores medlemmer,” siger direktøren, som også har fået meget positive tilbagemeldinger fra golfklubbens medlemmer og gæster. Hun og chefgreenkeeperen havde desuden en klar deadline, da anlægget skulle stå klar til den Challenge Tour, som blev afholdt på Odense Eventyr Golf i maj måned.

Minimal slitage på 20 år

Både baner og stier stod skarpt, da de mange spillere indtog dem i forbindelse med turneringen, som blev afviklet i flot dansk sommervejr. Hos DOB er salgschef Charlotte Nyeng stolt over den afsluttede opgave. Hun var også med for 20 år siden, da samarbejdet med den odenseanske golfklub blev skudt i gang med de første stier.

Det er altid rart at få bekræftet holdbarheden af sit produkt. Stierne, som vi gav overfladebelægning i 2004, har holdt sig flotte gennem to årtiers brug, vind og vejr. Vi skulle blot rette lidt op på dem, inden vi kunne udlægge en ny belægning og binde disse stier sammen med det øvrige stisystem, der nu kan modstå tidens tand de næste mange år,” siger salgschefen.

Belægningen på 10-15 mm er udført med stenblandingen ”Majs”, som passer godt ind i omgivelserne.

Fordele ved overfladebelægning på stisystemer

Overfladebelægning er velegnet til stisystemer, hvor man ønsker en fast belægning med et naturligt udseende. Underlagets beskaffenhed er afgørende for, hvilken type belægning der vælges, og hvor meget forarbejde, der skal til.

  • Kan udlægges på eksisterende underlag – fx stabilgrus og stenmel – så længe overfladen er velafrettet.
  • Beskytter mod slitage og regnskader – fx skyllerender.
  • Kræver mindre vedligehold – inkl. mindre ukrudtsbekæmpelse på selve stierne.
  • Kan tilpasses omgivelserne med mange forskellige stentyper, som sikrer et harmonisk og naturligt udtryk.

Mere om produktet Udendørs belægning med fokus på miljøet

Udendørs belægning med fokus på miljøet

Vegecol er plantebaseret og CO2 reducerende

Vi baner vejen…

Vi baner vejen…

– med veje, stier og pladser

Læs mere

Vi viser vejen...

Vi viser vejen...

– med miljøvenlige overfladebelægninger

Læs mere