Annonce – Dato 10 Dec 2024
Stier, veje og pladser præger helt naturligt de omgivelser, som de indgår i. En overfladebelægning fra DOB gør det muligt at skabe en æstetisk harmoni mellem bygninger, veje/stier og den omkringliggende natur.
Overfladebelægning er ikke kun en praktisk foranstaltning, der forsegler og beskytter det underliggende lag af asfalt eller stabilgrus. Det er også en fleksibel løsning til at give din vej, sti eller plads lige det udtryk, du ønsker.
En overfladebelægning består af et bindemiddel og et til to lag stenmateriale. Hos DOB har man flere varianter af begge dele, som gør det muligt at skræddersy hver enkelt overfladebelægning – til såvel omgivelserne som brugen og trafikken på den pågældende overflade.
Som de eneste i Danmark tilbyder DOB et plantebaseret bindemiddel, Vegecol, som samtidig er transparent og dermed skiller sig ud fra de klassiske mørke emulsioner. Derudover kan stenmaterialet fås i flere forskellige fraktioner og farver, som naturligvis også kan kombineres.
Herunder ser vi nærmere på nogle af DOB’s mest populære stentyper og eksempler på deres anvendelse.
Overfladebelægning med danske majssten på sti ved Jelling Monumenterne.
”Majssten er en af vores mest populære stenmaterialer. Det er en blanding af forskellige sten hentet op fra havbunden i danske farvande. De mange år i vandet har slebet stenene, som derfor er rundede. I belægningen skaber det et blødere look end fx mere kantede granitskærver,” forklarer Charlotte Nyeng, der er salgschef i DOB, og fortsætter:
”Fordi det er en stenblanding, har majsstenene forskellige nuancer, som giver overfladebelægningen et meget naturligt changerende udtryk. De lyse og gyldne farver dominerer – og sikrer, at en belægning med majssten kan passe flot ind i mange forskellige omgivelser og en sti med majs sten ligner en naturlig sti med grus.”
DOB anvender typisk majssten til overfladebelægning på stier som fx ved Jelling Monumenterne.
”Hvid Lysit er en anden favorit hos vores kunder. Vi får de flotte hvide granitskærver fra Norge i fraktioner fra 2/5 mm til 5/8 mm. Belægning med granit får et lidt grovere look og en anden friktion, men de helt små stenstørrelser kan pakkes tættere, så overfladen bliver finere,” siger salgschefen fra DOB.
Hun påpeger, at den hvide lysit ofte blandes med den lysgrå Stenungsund skærve. Den markante hvide lysit er, ligesom alt andet hvidt materiale, særligt modtagelig for alger og andre organismer, som kan opstå i beplantningen, der ofte placeres langs stierne. Ved at kombinere materialerne opnås en nuance, der ikke fremstår helt hvid, hvilket bidrager til et anderledes og mere naturligt udtryk. ”Denne blanding åbner op for flere designmuligheder og giver belægningen et levende og dynamisk udseende” siger Charlotte Nyeng og peger på Taghaven oven på IKEA ved Dybbølsbro og stien ved Kaktustårnene i København, som et af de steder, hvor DOB har udlagt Hvid Lysit i kombination med Stenungsund.
Overfladebelægning med Hvid Lysit blandet med Stenungsund – udlagt på IKEAs taghave og ved Kaktustårnene i København
”Rød Cloburn udlægger vi også mange kvadratmeter af hvert år. De flotte rødbrune skærver kommer fra Skotland og skaber en meget markant overflade. Stenene giver samtidig belægningen en varm glød, der bliver endnu dybere i vådt vejr,” beskriver Charlotte Nyeng.
Et af de steder, hvor DOB har udlagt Rød Cloburn, er i den nyetablerede bydel Helheden i Aarhus.
”Her spiller overfladebelægningen smukt sammen med de rødbrune murstensbygninger og andre elementer i gårdhaven. Med lyse trappetrin bliver niveauforskelle ekstra tydelige og skaber sikker færdsel,” afslutter DOB’s salgschef.
Overfladebelægning med Rød Cloburn fra Skotland udlagt i den nye Aarhus-bydel Helheden.
For mere info om overfladebelægning, stentyper og bindemidler besøg dob.dk eller kontakt DOB’s erfarne medarbejdere på telefon 64 44 25 33.