Annonce – Dato 17 jun 2021
Grønne tage skal medtænkes i fremtidens tagløsninger, men vi mangler præcise målinger på effekten. Danske regnmålinger er hidtil lavet i klimakamre eller på testtage opsat til formålet, men det har DHI og Nature Impact nu ændret på: Effekten af grønne tage skal måles på virkelighedens tage i al slags vind og vejr.
Vi leder hele tiden efter nye måder at implementere miljøvenlige løsninger på. En af de meget omdiskuterede løsninger er grønne tage, som kan optage og forsinke regnvand. Danske målinger er hidtil lavet på testtage skabt til formålet eller i klimakamre, som ikke tager højde for Danmarks omskiftelige vejr. Derfor har Dansk Hydraulisk Institut, DHI, i samarbejde med storleverandøren af grønne tage, Nature Impact, lavet en række regnmålinger på grønne tage på forskellige lokationer. Målingerne kan aflæses i deres app, hvor man time for time kan følge med i, hvordan grønne tage præsterer ved både store og små regnskyl året rundt.
”Hvis vi vil bruge grønne tage i virkeligheden, skal de også testes i virkeligheden. Det danske vejr er omskifteligt, og der er ikke to år, der er ens. Derfor er det ikke repræsentativt at udføre nogle småtests og så blot skalere dem op”, fortæller Anne Mette Weng, Head of Sales and Marketing hos Nature Impact.
Nature Impact har i samarbejde med DHI lavet regnmålinger siden 2014, Europas største live måling, på to lokationer ved Lyngby-Taarbæk forsyning. Her tester de to løsninger på fladt tag på henholdsvis 60 mm og 80 mm. Derudover måler de på en 15-20 graders løsning på deres eget kontor i Ringe. De forskellige lokationer giver konkrete målinger, som man kan regne med.
”Ofte bliver vi konfronteret med, at grønne tage ikke har nogen effekt ved de store regnhændelser. For kontrollerede målinger i klimkamre eller ved små-skala test kan dette også være svært at modbevise. Med vores full scale live målinger har vi data der beviser noget andet. Med vores målinger kan vi gå ind og kigge på hver enkelt regnhændelse og følge den time for time for at se, hvor længe regnvandet blev holdt tilbage netop der. Kort fortalt kan vi se, hvordan tagene fungerer i virkeligheden - både sommer, vinter og alt derimellem”, fortæller Anne Mette Weng og fortsætter:
”Grønne tage består af levende planter, der naturligvis vil være foranderlige med de skiftende årstider. Dette er endnu et argument for, at vi skal have test i fullscale og med livemålinger – hver dag året rundt. Det skal være korrekt repræsentativt for det danske klima. Vi kan finde tilsvarende test fra andre lande, men er klimaet ikke sammenlignelig med det danske, ja, så er de resultater ikke meget bevendt for Danmark”, forklarer Anne Mette Weng.
Hos DHI er man glade for samarbejdet og de præcise målinger. Her mener man, at de grønne tage er fremtiden og bør indtænkes i alle nybyggerier. Tyskland har længe været førende på grønne tage, og man bør følge trop i Danmark. Det giver ingen mening at risikere kloakoversvømmelser, når det er så nemt at undgå.
Når det regner voldsomt, kan vores kloaksystemer ikke følge med, og det resulterer i oversvømmelser. De grønne tage optager en del af regnvandet, og derudover forsinker de det resterende regnvand i så mange timer, at vandet først løber ned i afløbet, når der igen er plads. Målinger har vist, at der kan gå omkring 2,5 timer fra en regnhændelse begynder, til de grønne tage begynder at lade det resterende regnvand sive ud.
Link til PDF’en ”Måling af afstrømning fra grønne tage"
Læs mere om Nature Impacts grønne tage her: Grønne tage - modulløsning til bæredygtigt byggeri - Nature Impact
Yderligere information: www.natureimpact.com, tlf. 65 98 22 23.
Produkt: Grønt tag modul løsning
Produkt: Grønt tag modul løsning
Produkt: Plantevægge
Produkt: Plantevægge