Annonce – Dato 23 Apr 2024
Klimaforandringer og øget nedbør gør vandtilbagehold og afledning af regnvand til centrale elementer i fremtidens byggeri. Når det regner voldsomt, kan vores kloaksystemer ikke følge med, og det kan give oversvømmelser. Her kan sedumtage være en del af løsningen.
Øget vandmængder er et stigende problem, men her kan sedumtage fra Nature Impact være en del af løsningen sammen med andre LAR-anlæg (Lokal Afledning af Regnvand). Tagets grønne planter og vækstmedie kan optage store mængder nedbør og forsinker afstrømningen, så kloakkerne kan følge med.
Og det er ikke bare noget, vi siger. Vi har lavet i omfattende studier, hvor vores tage er blevet testet for deres evne til at tilbageholde regnvand. Og studierne viser, at sedumtag kan gøre en endnu større forskel, end man hidtil har troet.
DHI og Nature Impact har i fællesskab undersøgt vandtilbagehold på sedumtag i et projekt, der løb i mere end 3 år. Her er optag og forsinkelse af regnvand målt under forskellige vejrforhold på flere lokationer.
Fordi der er foretaget målinger på fuld skala og i realtid, er resultatet nogle tal, der er til at regne med i den virkelige verden. Og resultaterne overraskede positivt. Det viser sig nemlig, at sedumtag tilbageholder væsentligt mere regnvand, end man hidtil har troet.
Afhængigt af vejrforhold kan et sedumtag på årsbasis tilbageholde op mod 50% af al regnvand - om sommeren op mod 90%. Det betyder, at sedumtagets tilbagehold af regnvand vil kunne udligne effekten af klimaforandringer, når regnvands- og kloaksystemer dimensioneres.
Undersøgelserne viser også, at sedumtage yder bedre beskyttelse mod skybrud, end forventet. Et skybrud kan give op mod 100mml vand på meget kort tid, og her viste undersøgelsen, at sedumtaget kunne tilbageholde op mod 20mm regnvand og forsinke afstrømning i markant højere grad end forventet.
Sedumtag kan altså både assistere med håndtering af regnvand i hverdagen og med væsentligt vandtilbagehold ved skybrud. Det er allerede en kæmpe gevinst i dag, og bliver det endnu mere i fremtiden, hvor nedbørsniveauet forventes at stige med op mod 25% frem mod år 2100.
Ofte kombineres det grønne tag med andre LAR-anlæg for at optimere den lokale afledning af regnvand.
Ved nybyg er LAR-løsninger en essentiel del af byggeriets design og er med til at skabe et område, der både nu og i fremtiden er beskyttet mod oversvømmelser ved ekstreme vejrhændelser. Samtidig er det ofte et krav i lokalplanen, at LAR indtænkes i byggeprojekter.
Med sedumtag som en del af byggeriets LAR-løsning vil man ofte kunne spare på andre og dyrere LAR-anlæg, da tagets evne til vandtilbagehold mindsker behovet for fx regnvandsbassiner.
Vil du vide mere om, hvordan et sedumtag kan være en del af dit LAR-projekt? Kontakt vores erfarne eksperter og lad os tage en snak om sedumtag som en LAR-løsning på dit byggeri.
Du kan læse mere om vores tests og grønne tage på natureimpact.com
Produkt: Grønt tag modul løsning
Produkt: Grønt tag modul løsning
Produkt: Plantevægge
Produkt: Plantevægge