Annonce – Dato 20 sep 2024
Selektiv nedrivning af Svinninge Indskolings- og Børnehus er i gang - JYTAS og Skala Architecture sikrer høj grad af genbrug.
Lofter, gulvbrædder, armaturer og meget mere nedtages for tiden nænsomt i Svinninge Indskolings- og Børnehus. Søndergaard er i gang med den skånsomme nedrivningsentreprise, som går forud for renoveringen og ombygningen.
Bygherren Holbæk Kommune har et mål om at genbruge alt, der kan genbruges på forsvarlig vis. Derfor er entreprenøren JYTAS glade for at have Skala Architecture med på projektet.
“De har et kreativt syn på genbrug af eksisterende materialer og er gode til at designe bygningen, så det kan lade sig gøre. Mange af materialerne fejler ikke noget, så det giver god mening,” siger Peter Snedker Ankjær, tegnestueleder hos JYTAS.
Stenene i den gamle skalmur fra 1943 renses grundigt, før de skal indmures i den nye fløj, som JYTAS er langt med at projektere. Alle overskydende materialer køres til Holbæk Kommunes materialelager, så de kan genbruges af kommunens driftsafdeling. Skala Architecture er både bæredygtighedsrådgiver og landskabsarkitekter på projektet. Derfor har de også sikret genbrug helt ud på legepladsen, hvor godt træ fra udtjente gyngestativer får nyt liv som balancebomme.
I byggeriet skal den ene fløj renoveres, mens den nedrevne fløj erstattes af en stor tilbygning. Bygningens nye, samlede facade sættes på modulerne, så det færdige byggeri er bundet sammen. Facaden består af teglsten til overkanten af vinduerne og alubeklædning for resten. Skala Arkitekter står for facadens udtryk, som fjerner alle spor af de bagvedliggende elementer.
“Det er løst rigtig godt af de kreative arkitekter, og der er en tilfredsstillelse i, at vi kan bringe gamle bygninger up to date på den her måde,” siger Peter Snedker Ankjær.
Som gammel murer sætter han stor pris på Holbæk Kommunes mål om at genbruge så meget som muligt. Nogle bygningsdele skal bortskaffes, da de indeholder asbest. Men selv gamle døre og vinduer genbruges bag klimaskærmen i byggeriet.
JYTAS står i spidsen for projektet med målet om at opnå DGNB Guld-certificering. JYTAS er kendt for modulbyggeri, og den nye tilbygning på over 1.100 kvadratmeter skal opføres i deres præfabrikerede moduler.
For JYTAS er det et spændende renoveringsprojekt, der afspejler deres ambition om i højere grad at bevare og genoplive ældre byggerier frem for at nedrive. Ifølge tegnestueleder Peter Snedker Ankjær er de opmærksomme på den stigende efterspørgsel efter energirenoveringer, hvor man genbruger eksisterende konstruktioner og materialer så meget som muligt.
"Der kommer flere og flere opgaver, hvor skoler både vil udvide og renovere gamle bygninger i stedet for at rive dem ned. Det er ofte fine bygninger, som man kan gøre meget ved, så det giver rigtig god mening,” forklarer han.
JYTAS’ velkendte moduler udgør størstedelen af de nye materialer i projektet. De produceres indendørs på JYTAS' fabrik og fragtes derefter til Svinninge. Det fjerner en række risici i processen.
"Vi har et meget lavt materialespild, fordi vores moduler produceres i opvarmede fabrikshaller. De ankommer lukkede til byggepladsen, så vi minimerer spild til et absolut minimum og undgår fugtproblemer," siger Peter Snedker Ankjær.
Den nye bygning skal indvies i marts 2026, hvor hele byggeriet skal stå færdigt. De omkringliggende bygninger er fortsat i drift, mens JYTAS bygger om og til på grunden. Her er det en stor fordel, at det meste af byggeriet består af moduler.
“Vi ved, at det er vigtigt for bygherre at have en kort byggetid og et begrænset indgriben i de bygninger, der er i drift,” siger Peter Snedker Ankjær.
JYTAS tilbyder alternative kvalitetsløsninger. Modulbyggeriet sikrer høj kvalitet, ordentlig affaldshåndtering og en høj grad af genbrug.
Yderligere information: Peter Snedker Ankjær, e-mail: psa@jytas.dk, tlf.: 86946800.