Intet terrændæk er bedre end underlaget, pointerer nyt erfablad

Annonce – Dato 6 Feb 2025

Byg-Erfa peger på større behov for geotekniske undersøgelser i fundering

 Terrændæk på byggeplads

Når terrændæk sætter sig, fører det til skæve, revnede gulve og utilfredse kunder. Men sætningsskader kan føre til langt større problemer – især i det skjulte. Mens døre og skabe er relativt lette at rette op, kan sætninger også skade installationer som varmerør og gulvvarmeslanger. Med den store udbredelse af gulvvarme i danske boliger er den risiko kun blevet større.

Derfor er det afgørende at komme sætningsskader i forkøbet. Ifølge det seneste erfablad fra BygErfa om fundering af terrændæk kræver det geotekniske undersøgelser og et bæredygtigt lag tilpasset bygningens belastning. Selvom fundering kan være et kedeligt emne for mange bygherrer, er det vigtigt at oplyse om.

“Især de private bygherrer har tendens til at stole på håndværkere og byggefirmaer. Det kan virke meget oplagt at springe direkte til samtaler om arkitektur og indretning, men det må være byggebranchens pligt at oplyse om, hvad underlaget betyder for byggeriet,” siger Martin Nytofte-Bæk, produktteknisk chef hos Sundolitt.

Terrændæk ved byggepladsTerrændæk, Sundolitt

Kræver geoteknisk undersøgelse af byggegrunde

Ifølge BygErfas opdaterede erfaringsblad kan simple tiltag sikre nye bygninger mod sætningsskader:

Erfaringerne peger på, at det er fejl i ét eller flere af de fire trin, der fører til flest sætningsskader. De opstår typisk i bygningens første 5-10 år, men kan i de værste tilfælde fortsætte i hele bygningens levetid.

Når branchen følger de anbefalinger, vil det ikke blot give færre sætningsskader og begrænse ekstraomkostningerne til fundering. Det vil også være med til at spare på knappe ressourcer.

Den danske byggebranche flytter for meget jord

Det er dyrt for alle at fjerne mere jord og udlægge mere sand end højest nødvendigt. De dieseldrevne maskiner og mandetimer er kun én del af det regnskab. Jorden indeholder også frø og liv, som bidrager til den lokale biodiversitet. Desuden er det sand, man erstatter jorden med, én af de knappe ressourcer, branchen skal spare på.

“Man flytter for meget jord, som det er i dag. Når du udfører professionel geoteknik på grunden, kan du nøjes med at fjerne og tilføre det nødvendige. Det kræver, at vi følger erfaringer og anvisninger i stedet for at gøre det, vi er vant til,” siger Jens Jakob Porsmose, ingeniør, geotekniker og direktør hos Andreasen & Hvidberg.

Mere fokus på sikkerhed, klimapåvirkning og biodiversitet

Social- og Boligstyrelsens vil med et helhedsorienteret bygningsreglement sikre en hurtigere grøn omstilling af byggebranchen. Her er fokus på at sikre lavere forbrug og større sikkerhed i nybyggeri. Det skal blandt andet ske gennem hurtigere optagelse af nye løsninger.

Sundolitt har i årtier udviklet optimerede løsninger i tæt samarbejde med byggebranchen. Som en del af det arbejde fik vi allerede i 2002 dokumenteret de kapillarbrydende egenskaber i EPS-produkter af DTU.

Sundolitts funderingsløsninger er med til at spare gravearbejde, beton og sætningsskader i mange boligbyggerier – også gennem det nye samarbejde med andre aktører til byggegrunde med dårlig bæreevne – Byg Med Os.

Referenceprojekter fra Sundolitt A/S

Sundolitt Climate House

Sundolitt Climate House

Nybygning | Frederikssund | 1,5 Mio.Kr

Nybygning af energi optimering/renove i Frederikssund med 1 lejligheder . Sel...

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Aflastning af støttevæg ved vejbro

Nykøbing Falster

Projektet er udført i samarbejde med entreprenør Arkil A/S

Opførelse af daginstitution

Opførelse af daginstitution

Nybygning | Aalborg | 14,9 Mio.kr

Nybygning af undervisning & institution i Aalborg . Selve byggeriet er påbegy...

Røde Kors - Nyt frivillighus

Røde Kors - Nyt frivillighus

Nybygning | København | 27,6 Mio.kr

Nybygning af forsamlings-/medborgerh. svarende til 1 bygninger i København på...