Dato: 5 Dec 2019
Med Søparkens 303 boliger, oplever varmemester, Henrik Nielsen, mange udfordringer med kalkaflejringer i den daglige drift.
Som varmemester, er Henrik Nielsen ansvarlig for drift og økonomi i hele Lejerbo i Køge. Henrik fik nys om blødgøringens egenskaber for flere år siden, men investeringen måtte vente til blødgøring af drikkevand blev lovliggjort i 2016. Vandet i Køge er hårdt og giver store problemer med kalk i bygningen, den daglige drift og ikke mindst beboernes velvære. ”Jeg har repareret mange toiletter, der løber og kalker til, samt trykknapper, der ikke længere virker grundet kalkophobninger. På den lange bane var ønsket, at mindre kalk i vandet, ville reducere reparationer af dyre investeringer”, fortæller Henrik.
Med installationen af 9 blødgøringsanlæg fra BWT, der leverer vand til beboernes brusere, opvaskemaskiner og toiletter, er driften blevet nemmere og udgifterne nedsat. ”Kalk i rørene forårsager mange problemer. Uden kalk i rørene holder de måske 10 år mere end forventet. Bare ved at installere blødgøring”, siger Henrik Nielsen.
Ejendommen har også installeret elektrolysestyring, der beskytter varmtvandsbeholderne og rørsystemer mod rust, hvilket sikrer lang levetid. ”Det smarte ved BWT elektrolysestyring er, at de er udviklet til online overvågning, automatisk udslamning og er selvregulerende. Det betyder, at beskyttelsen er mængdestyret og behandlingen automatisk justeres efter vandforbruget. BWT stiller desuden gennemtæringsgaranti på alle beholdere, som har vores nye elektrolysestyring installeret”, fortæller Nikas Wilhjelm, der er teknisk rådgiver hos BWT.
For varmemesteren, er der flere fordele med vandbehandling: ”Den ekstra bekvemmelighed med BWT vand er, at vi bliver mere miljøbevidste, når vi bruger færre afkalkningsmidler i maskinerne. Sidegevinsten er selvfølgelig også at folk synes, det er dejligt, at de ikke skal afkalke kaffemaskinen og elkedlen, og mange siger at kaffen smager bedre”, fortæller Henrik om beboernes reaktion efter installation af blødgøringsanlæg. Varmemesteren lægger heller ikke skjul på, at han selv har fået installeret et BWT anlæg til sin private bolig.
”Glade beboere, er en glad varmemester. Det er kunsten i at være mester – at man hele tiden forbedrer tingene herude, så man ikke hviler på laurbærrene”, afslutter varmemester, Henrik Nielsen.