Kontrolleret luftfugtighed i kødforarbejdning

Annonce – Dato 14 nov 2024

Kødforarbejdningsindustrien står over for flere udfordringer med at opretholde fødevaresikkerhed, optimere produktkvalitet og forbedre arbejdsmiljøet. En væsentlig udfordring er at kontrollere luftfugtighed og kondens.

Hvorfor er fugtighedskontrol vigtig i kødforarbejdning?

Kødforarbejdningsanlæg kræver store mængder vand til rengørings- og hygiejneprocesser for at opfylde fødevaresikkerhedsstandarderne. Mens det meste vand drænes væk, forbliver noget fugt i luften og kondenserer på overflader, hvilket skaber grobund for skimmelvækst, vira og bakterier. Dette kan føre til:

  • Udstyrssvigt, f.eks. elektroniske enheder.
  • Arbejdersikkerhedsproblemer, f.eks. våde gulve.
  • Nedsat produktkvalitet på grund af mikroorganismevækst.

Mikroorganismer i fødevareproduktion og lagringsområder kontrolleres bedst ved hurtig tørring efter rengøring og desinfektion samt ved at kontrollere luftfugtigheden under produktionen. De fleste mikroorganismer og vira har det til fælles, at de trives dårligt ved en relativ luftfugtighed på omkring 50-60 %. Frisk kød har typisk en vandaktivitet på 0,99, hvilket gør kød til den fødevare med den højeste risiko for mikrobiel vækst.

Mikroorganismer kan ikke fjernes eller kontrolleres alene med temperatur, da nogle mikrober kan overleve ekstreme temperaturer. Rengøringsmidler og desinfektionsmidler har en begrænset virkningstid. Derfor vil affugtning være nødvendig. Fugtighedskontrol, under 50 % relativ fugtighed (RH), vil stoppe al mikrobiel vækst og reducere transmissionen af virus med lipidmembraner.

Munters affugtningsløsninger reducerer fugt i luften, forhindrer kondens og mindsker risikoen for mikroorganismevækst. Sorptions-affugtning kan være dobbelt så effektiv som rengøring alene, hvilket reducerer vedligeholdelsesomkostningerne og sikrer god kødkvalitet.

Munters affugtningsløsningerMunters affugtningsløsninger

Hvad med tørmodning af kød?

Brugen af fugtighedskontrol i kødmodning/tørmodning har vist sig at forbedre kvaliteten, mørheden og smagen. Sorptions-affugtning forhindrer kondens og reducerer produktspild forårsaget af overdreven svampevækst omkring kødet. De optimale fugtighedsniveauer vil også reducere misfarvning og forbedre produktets kvalitet, hvilket gør det mere præsentabelt og attraktivt for supermarkeder og kunder.

Premier Butcher’s Fairfax London, en del af Fairfax Meadow, valgte Munters sorption-affugtere til deres topmoderne modningsfacilitet i London for at skabe de bedst mulige forhold til tørring af deres premium oksekød.

"Produkter opbevaret i modningsrummene kommer altid ud perfekte," ifølge Rob Shears, salgschef hos Fairfax London.

Ingen vand, ingen våde gulve og ingen mikroorganismer

At kontrollere fugtighedsniveauerne og kondensationen i dit kødforarbejdningsanlæg er en smart og enkel måde at reducere vedligeholdelsesomkostningerne, forlænge udstyrets levetid, sikre et behageligt arbejdsmiljø og – måske vigtigst af alt – sikre god kvalitet af dit kød.

Vil du vide, om Munters også har en løsning til din virksomhed? Se venligst på vores hjemmeside munters.com

Referenceprojekter fra Munters A/S

Børnehuset i Skovlunde
Kalvebod Brygge

Kalvebod Brygge

Nybygning | København | 1000 mio.kr

Nybygning af kontorbygning i København på 9 etager hvoraf 2 etager er unden j...

Hillerød Forsyning

Hillerød Forsyning

Projektet er Hillerød Forsynings nye faciliteter , Solrødgårds Allé 6, 3400 H...