Annonce – Dato 6 jan 2023
Tørrerum fra Munters til institutioner og virksomheder hjælper børn, personale, forældre, medarbejdere - og samfundet
Nexus Cph på Carsten Niebuhrsgade ved Dybbølsbro Station i København er et kontorhus, der rummer ny administration for fem statslige styrelser med i alt 2.200 medarbejdere: Banedanmark, Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Vejdirektoratet, Bygningsstyrelsen og Energistyrelsen. Det består af bygninger i forskellig højde med fælles stueetage, og bygningernes bindes sammen af gangbroer. Nexus Cph, der er et lavenergiklasse 2020 byggeri og DGNB Guld certificeret, har en P-kælder med plads til 350 biler og hele 1.640 cykler.
I kælderen er der også indrettet fitnessrum og omklædningsfaciliteter med et tørrerum fra Munters. Dermed kan de mange cyklende og motionerende medarbejdere nemt kan få tørret deres fitness- og cykeltøj, håndklæder og fodtøj.
Munters bruger en energibesparende teknologi, hvor tørringen sker uden kostbar varme, men i stedet med cirkulationsventilatorer og affugtere. Resultatet er en energieffektivitet, hvor forbruget for at fjerne 1 liter vand kan være så lavt som 0,25 kWh. Markedets billigste tørremetode.
At virksomheder ser tingene i et større perspektiv ved at give medarbejderne de bedste muligheder for komfort, når de cykler eller løber i stedet for at tage bilen – og er med til at mindske trængslen i trafikken – er en klar gevinst for samfundet. Det er grønt og godt for CO2-regnskabet, og samtidig oplever fysisk aktive medarbejdere et øget velvære og har mere energi.
Indretningen af det energibesparende tørrerum var ikke oprindelig en del af det DGNB Guld certificerede kontorhus.
Løsningen kom til efter nogle måneder, hvor man i de almindelige garderober havde oplevet gener og lugtproblemer, fordi der hang fugtigt tøj fra de mange aktive medarbejdere. Nu er dette løst – og bæredygtige valg af denne type vil uden tvivl komme til at indgå, når arkitekter og rådgiver arbejder med fremtidens nybyggeri. Til gavn for de daglige brugere og samfundet som helhed.
I eksisterende byggerier vinder indretning af tørrerum frem i forbindelse med energirenoveringer, hvor forældede tørreskabe udfases.
Der energirenoveres i blandt andet skoler og daginstitutioner. Her giver tørrerum med Munters teknologi nye muligheder, fordi rummene udnyttes til andet end at tørre tøj:
”Vores tørrerum er blevet vores PRALERUM!”, fortæller den pædagogiske leder i en integreret institution i København, hvor 124 børn mellem 1⁄2 år og 6 år er fordelt på 3 vuggestuegrupper og 4 børnehavegrupper.
Institutionen har et mindre tørrerum i afdelingen med vuggestuebørn, og et større til børnehavegrupperne. Med tørrerummene har man fået lokaler, som er blevet MULTIRUM, der giver mulighed for flere forskellige aktiviteter.
Mindre grupper af børn kan anvende tørrerummene til sanseoplevelser f.eks. med vand, hvor vand på flisegulvet ikke er et problem – og hvor rummet hurtigt tørrer op igen. I institutionen dyrker man børnenes kreative sider. Når der er kunstprojekter, laver børnene malerier i tørrerummet, hvor værkerne kan ligge uforstyrret og afhentes, når de efter kort tid er tørre.
Under Covid-19 pandemien er daginstitutioner underlagt mange regler og restriktioner. Legetøj skal vaskes dagligt, ligesom det generelle rengøringsniveau er øget. Både vasket legetøj og rengøringsudstyr tørres hver dag effektivt i tørrerummet.
Mere information på www.munters.dk
Tørrerummet i Nexus Cph er en Turn-Key løsning med 2 Munters-affugtere og 8 cirkulationsventilatorer. Langs væggene i det 32 m2 store rum er der et bruger- og rengøringsvenligt ophængningssystem i rustfrit stål til tøj, sko og håndklæder.
En bevægelsessensor aktiverer ventilatorerne – fugtfølere aktiverer affugterne – og tøjet tørres effektivt og skånsomt ved normal temperatur.
Ud af den ene Kilowatt-time, som et Munters-anlæg typisk forbruger på at fjerne én liter vand fra luften, sendes 50% af energien ud i lokalet som varm og tør luft, og bidrager dermed til opvarmningen af lokalet.
De resterende 50% sendes ud med den varme, våde luft. Genbruges denne luftstrøm i fyringssæsonen ved at lede den til et varmegenvindingsanlæg betyder det, at det reelle forbrug begrænser sig til 0,25 kWh.
1 elektrisk tørreskab har en effekt på 1.500-2.000 Watt, mens Munters’ standardrum med 1 affugter og 3 ventilatorer har en installeret effekt på 2.200 Watt. Erfaringen viser, at tørrerummet kan erstatte op til 8 tørreskabe, så i realiteten en besparelse på 80-85% - og en vigtig fordel i bygningens energiregnskab.
Munters sorptionsrotorer fremstilles i et kompositmateriale med højeffektive fugtoptagende stoffer. Alle Munters affugtere har en særlig tilpasset rotorteknik, dvs. luftstrøm, lufttilstand, rotorsektorer og rotoromdrejningstal er optimeret, så de passer til affugterens anvendelsesområder. En gennemtænkt reguleringsteknik gør, at affugteren udnytter den tilførte energi mere effektivt.