Annonce – Dato 9 Dec 2022
Leca Danmark er klar til at give letklinker brugt i byggeriet gennem flere årtier endnu et liv i nye projekter.
Konceptet for det CO2-besparende genbrug af letklinkerne har producenten Leca udviklet sammen med virksomheden Ragn-Sells, som er ekspert i materialer til genbrug.
Leca letklinker er et byggemateriale fremstillet af ler gravet op to kilometer fra Leca fabrikken i Ølst Bakker i Hinge nord for Hadsten. De er efter en brænding på 1150 grader ”poppet op” og er blevet til små, lette porøse kugler med hård overflade.
De små kugler er i de seneste 80 år blevet brugt mange steder som underlag, isolering, dræning eller fyld. De ligger under gulvkonstruktioner, de er brugt til hulmursisolering, de ligger langs bygningers sokler for at dræne, de er i terrændæk i større bygninger. Ved anlæg af veje og jernbaner har de afhjulpet problemer med blød bund.
Nu får byggebranchen i forbindelse med opgravning og nedrivning mulighed for at genbruge letklinkerne, som i tidens løb ikke har forandret sig ved at have været løst indbygget.
Letklingerne får i konceptet ”Leca Tur-Retur” udarbejdet en ny ydeevne deklaration, og samtidig får de udarbejdet en ny meget fornem EPD med lavt CO2 aftryk, da de ikke kommer gennem energitunge processer men stort set blot skal transporteres.
”I stedet for at virksomhederne skal bortskaffe letklinkerne klassificeret som forurenet affald, når de dukker op ved nedrivninger og opgravninger, så vil vi sammen med Ragn-Sells finde genanvendelse for dem, for de kan bruges igen og igen. Det er keramisk materiale, som kan holde i flere hundrede år”, siger salgschef Morten Dysted, Leca Danmark A/S.
”Letklinker er et ufarligt og naturligt produkt som mursten eller teglsten, og som andet keramisk materiale som potteskår med mere, så har letklinkerne en tilsvarende forventet lang levetid”, siger salgschefen.
Leca og Ragn-Sells har indgået en aftale med Miljøstyrelsen om, hvordan der skal tages prøver af letklinkerne, så der er sikkerhed for, at de ikke er blevet fyldt med kemi – som benzin, olie eller tungmetaller - mens de har ligget i jorden. Når letklinkerne er screenet til ikke at være forurenede, vil jordklumper og træ med videre blive sorteret fra, og der vil blive udarbejdet ydeevnedeklaration og ny EPD.
Endnu er konceptet helt nyt i Danmark. Leca og Ragn-Sell præsenterede det for nylig for byggebranchen på Building Green Danmark, hvor der kom flere forespørgsler til konceptet.
”Vi tror, det bliver en eskalerende proces, efterhånden som branchen finder ud af, at muligheden findes. Fra Sverige har vi erfaringer med at genbruge letklinker fra større vejudvidelser, og her i Danmark tror jeg, at letklinkerne i første omgang vil komme frem ved nedrivning og renovering af bygninger”, siger Morten Dysted. Lecas salgschef tror på, at de recirkulerede letklinker vil blive efterspurgt til certificeret nybyggeri, hvor det meget lave CO2 aftryk vil være en stor fordel.
Leca Danmark A/S er et Saint-Gobain-ejet selskab, som udvikler, producerer og sælger Leca® letklinker – et byggemateriale fremstillet af dansk ler. Virksomheden har været på markedet i over 80 år.
Yderligere oplysninger: Salgschef Morten Dysted, morten.dysted@leca.dk, tlf.nr.: 42 12 87 77, www.leca.dk/