Sådan bidrager en taghave til DGNB-certificering af dit byggeri

Annonce – Dato 23 Apr 2025

I takt med den stigende fokus på øget bæredygtighed i byggebranchen er DGNB-certificering blevet en væsentlig målestok for nye byggeriers miljømæssige og samfundsmæssige indvirkning. Implementeringen af intensive taghaver kan spille en central rolle i at opnå denne certificering, især med løsninger som BGreen-it Taghaver fra BG Byggros.

Gårdmiljø på dæk, KBH

DGNB-certificeringens struktur

I 2025 blev kravene til DGNB-certificering skærpet med øget fokus på cirkularitet, biodiversitet og anvendelse af biobaserede byggematerialer.

DGNB-certificeringen vurderer nu bygninger ud fra tre hovedkategorier: miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet og social kvalitet. Hver kategori indeholder specifikke kriterier, der tilsammen giver en helhedsorienteret vurdering af bygningens bæredygtighed.

Intensive taghavers bidrag til DGNB-certificering

Intensive taghaver kan positivt påvirke flere af DGNB's kriterier:

  1. Miljømæssig kvalitet: Taghaver forbedrer biodiversiteten ved at skabe levesteder for forskellige plante- og dyrearter. De bidrager også til regnvandshåndtering ved at tilbageholde nedbør, hvilket mindsker belastningen på kloaksystemet. Derudover bidrager grønne tage generelt til at mindske byens Urban Heat Island-effekt.
  2. Økonomisk kvalitet: Grønne tage beskytter tagmembranen mod UV-stråling og temperatursvingninger, hvilket forlænger tagets levetid og reducerer vedligeholdelsesomkostninger.
  3. Social kvalitet: Taghaver skaber rekreative områder for bygningens brugere, hvilket forbedrer trivsel og understøtter social interaktion.

Læs mere om de nye DGNB-krav her.

Parkareal på dæk, Operaen, KBHTaghave med ophold, CABINN Hotel, KBH

BGreen-it Taghaver fra BG Byggros

BGreen-it Taghaver er et intensivt tagsystem, der muliggør etablering af parklignende haver på tage og terrændæk. Systemet tillader integration af græsplæner, buske, træer samt stier og terrasser, hvilket skaber multifunktionelle grønne områder. Taghavesystemet kan opbygges i forskellige lagtykkelser, alt efter taghavens funktion og udseende. Her er det vigtigt at bemærke det nye krav i DGNB-certificeringen, der kræver en lagtykkelse på min. 80 cm for et intensivt grønt tag, for at opnå pointgivning. Derudover vægtes brugen af hjemmehørende planter og vækster, da de er tilpasset vores klima samt vores insekter og småfugle.

”Den nye DGNB 2025 gør det muligt at værdisætte de intensive tagparker over 100m2 som pointgivende habitatstyper. Dét, at ny natur honoreres for sit store potentiale for at højne biodiversiteten i byerne er et stort skridt i den rigtige retning for fremtidens grønne og biodiverse byer. Ved at udnytte de grå flader i byggeriet kan de grønne tagparker blive et stort supplement til det nuværende og vigtige fokus på bevaring af eksisterende natur”, uddyber Kamilla Aggerlund, DGNB-konsulent, BG Byggros.

Vi rådgiver og dimensionerer

Vi rådgiver og dimensionerer gerne gennem hele projektforløbet. Ring til os i dag for en snak om grønne tage og taghaver, og om hvordan vi kan hjælper jer bedst muligt i mål.

Kontakt os på +45 59 48 90 00 eller info@byggros.com.

Link til CTA: Taghaver og grønne tage | BGreen-it Taghaver giver mulighed for anlæg af haver på parkeringsdæk og tage

Referenceprojekter fra BG Byggros

Moesgaard

Moesgaard

Nybygning | Aarhus | 355 Mio.Kr.

Nybygning af museum i Aarhus på 3 etager. Selve byggeriet er påbegyndt janu...

Farum Midtpunkt
Favrholm Campus, Novo Nordisk

Favrholm Campus, Novo Nordisk

Hillerød

Novo Nordisk købte jorden og Favrholm i 1993 og genskabte i 1996 søen på ba...

DBU Gymnasium, Tilst