Annonce – Dato 17 Aug 2023
Efter indførelsen af nye klimakrav i byggebranchen er det for mange uklart, om altanerne skal medregnes i bygningens belastning og areal.
Fra den 1. januar 2023 blev der indført et nyt krav, der pålægger alle nye byggeprojekter at dokumentere deres klimapåvirkning gennem en livscyklusvurdering (LCA). Dette krav gælder for nybyggeri over 1.000 m2 og har til formål at opnå en CO2-grænseværdi på under 12 kg CO2eq/m2/år over en levetid på 50 år.
Selvom bygningsreglementet forsøger at afklare, hvilke byggeprojekter kravet gælder for og hvornår det træder i kraft, er det stadig uklart, hvordan det specifikt påvirker altaner og deres bidrag til bygningens CO2-belastning og samlede areal.
En ændring i bygningsreglementet angiver, at altaner og altangange kan inkluderes i beregningen af bygningens samlede areal med 25% af altanens areal. Dette åbner for nye muligheder, da altaner i mange tilfælde kan fungere som separate enheder uden at belaste resten af bygningen. Ved yderligere at reducere CO2-udledningen kan store altaner faktisk bidrage til at mindske bygningens samlede belastning. Der er derfor potentiale til at skabe en dynamik, hvor altanerne spiller en aktiv rolle i at opretholde bygningens bæredygtighed.
Hvis en altan lavet af ultra højstyrkebeton (UHPC) har en gennemsnitstykkelse på 80 mm, vil den bidrage med 105 kg CO2 pr. m2 (inklusive beslag og montering). For en 16 m2 altan vil dette resultere i en samlet belastning på 1680 kg CO2. Da denne type beton ikke kræver vedligeholdelse og beregner vi over en periode på 50 år, vil den årlige CO2-udledning være 33,6 kg CO2. Da 25% af altanen inkluderes i beregningen af bygningens areal, svarer det til 4 m2, der kan medregnes, og CO2-udledningen for altanen isoleret set vil være 8,4 kg CO2/m2/år. Dette skal ses i sammenhæng med det nuværende krav for hele bygningen på 12 kg CO2/m2/år.
Klimakravene vil blive skærpet gradvist, og ved udgangen af 2025 vil der blive fastsat nye grænseværdier. Det betyder, at grænseværdien for nybyggeri over 1000 m2 eksempelvis kan reduceres til 10,5 CO2/m2/år og justeres nedad hvert andet år. Der vil også blive fastsat grænseværdier for nybyggeri under 1000 m2 fra 2025. I takt med at kravene skærpes, bliver det nødvendigt at reducere den samlede CO2-udledning for at opretholde den nuværende status, hvor altanerne betragtes som "neutrale".
Hos Hi-Con er det vigtigt at fortsætte med at søge nye og innovative løsninger for at opfylde og overgå de stadig strengere CO2-krav.
Du kan læse mere om Hi-Cons miljøfokus her
Lad os inspirere dig med, hvordan UHPC kan anvendes i projekter og skabe imponerende bygninger. Du kan udforske Hi-Cons produkter og portefølje af projekter på www.hi-con.dk
Yderligere information: Tlf. 98 28 37 20, e-mail: contact@hi-con.dk
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton