Annonce – Dato 26 jan 2023
Hi-Con ApS halverer vægten på altaner gennem design i ultra højstyrke beton.
Henning Smiths Vej, Aalborg. Foto: Martin Schubert
Hi-Con ApS er ekspert og markedsledende producent i Europa af elementer i højstyrkebeton til især byggebranchen. Det særlige ved ultra højstyrke beton er, at det har en holdbarhed og styrke, som giver mulighed for at støbe slanke og udfordrende designs af blandt andet altaner, trapper og tynde facadeelementer.
Trods højstyrke betonens høje indhold af cement, som koster i CO2 regnskabet, så kan Hi-Con fremstille altaner med 25 procent mindre CO2 belastning end en tilsvarende altan i traditionel beton.
”Vi har et højt cementindhold i vores beton for at få den høje kvalitet og holdbarhed, så derfor fokuserer vi på at fremstille meget tyndere og slankere elementer, så vi får bæredygtighed gennem design”, forklarer udviklingschef Bendt Kjær Aarup, Hi-Con.
Frihavnstårnet. Foto: Christensen photography
Fra 2023 er det et lovkrav, at større nybyggeri ikke må udlede mere end 12 kg CO2/m2/år set over 50 års levetid.
Frithængende altaner tæller med i beregningen af byggeriets CO2-udledning, men de tæller derimod ikke med som kvadratmeter færdigt byggeri – hvad der undrer Hi-Con som altanleverandør.
Det udgør dog en forholdsvis lille belastning af nybyggeriets klimaregnskab at opsætte altaner i ultra højstyrke beton.
Udviklingschef Bendt Kjær Aarup fra Hi-Con nævner fra et konkret aktuelt projekt, som Hi-Con har deltaget i som leverandør af altaner, at belastningen fra altanerne på det samlede projekt blev beregnet til 0,4 kg CO2/m2/år.
Nicolinehus, Aarhus Ø. Foto: Anette Roien
Beton har stor indflydelse på miljøet, fordi den har så stort indhold af CO2 belastende cement. Hi-Cons egen generation af ultra højstyrke beton, CRC i2®, indeholder betydelig mere cement end almindelig beton.
Imidlertid bliver det høje forbrug af CO2 til cementfremstilling i ultra højstyrke beton mere end kompenseret af, at altanerne kan bygges slankere. På grund af materialets særlige styrke og tæthed er det muligt kun at bruge den halve mængde materiale per kvadratmeter altan, og dermed typisk spares der 25 procent CO2 i forhold til almindelig beton.
Havnebryggen Castor på Islands Brygge i København
Hi-Con var i 2018, først i verden til at få udarbejdet en EPD (Environmental Product Declaration) på ultra højstyrke beton – og den er på vej til at blive fornyet i år.
I beregningerne fra 2018 har ultra højstyrke betonen fra Hi-Con en samlet belastning på 1320 kg C02 pr. kubikmeter fra produktion til montage og 1050 kg CO2 pr. kubikmeter, indtil elementerne forlader fabrikken.
For øjeblikket arbejder Hi-Con med mulighederne for at nedsætte CO2-belasningen ved at erstatte bestanddele af cementen med slagger, kalkfiller, flyveaske og andre materialer. Producenten er dog meget opmærksom på, at det ikke må forringe den lange holdbarhed på ultra højstyrke betonen, der har en levetid væsentlig længere end 50 år.
De slanke altaner i ultra højstyrke beton minimerer vægt-belastningen på bygningen og giver god mulighed for at bygge med større altaner end i almindelig beton, og det er muligt at give altanerne en markant arkitektoniske fremtræden på bygningen.
Hi-Con har som leverandør af altaner referencer til mange markante bygninger, hvor altanerne har stor værdi for beboerne.
Nabolaget (Katrinebjerg) i Aarhus
Yderligere information: Bendt Aarup, bka@hi-con.dk, tlf.: 20 70 68 11, www.hi-con.dk/
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton
Produkt: Altaner i højstyrkebeton