Annonce – Dato 23 mar 2017
Skandi-Bo har leveret alle glasvægge til det nye Vejle Psykiatriske Hospital
Transparens giver tryghed og trivsel
Skandi-Bo har leveret alle glasvægge til det nye Vejle Psykiatriske Hospital
Den arkitektoniske trend med forkærlighed for at bygge transparent samt de mange store sygehusbyggerier i disse år har været en god kombination for Skandi-Bo A/S, der har indvendige glasvægge og dørpartier som sit speciale. Virksomheden leverede glaspartierne til Psykiatriske Afdeling Esbjerg, der stod færdig forrige år og har nu også deltaget på Danmarks første OPP-projekt inden for sundhed: Det nye Vejle Psykiatriske Hospital, der netop er taget i brug.
Det 17.000 m² store byggeri ligger tæt på Vejle Sygehus og omgivet af Grejsdalens smukke natur. Byggeriet rummer psykiatrisk afdeling, psykiatrisk akutmodtagelse, døgnpladser samt børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium. Region Syddanmark har taget erfaringer fra Esbjerg med og videreudviklet dem i Vejle. Blandt andet har det i Esbjerg allerede vist sig, at den nye byggestil med masser af glasvægge har haft en overordentlig positiv effekt. På Psykiatrisk Afdeling Esbjerg er brugen af tvangsfikseringer faldet med 69,9 % i løbet af det første år, og de nye transparente omgivelser med masser af dagslys og godt overblik har haft stor indvirkning på både patienternes og medarbejderes tryghed og trivsel.
Skandi-Bo har leveret alle indvendige glasvægge i henholdsvis uklassificeret og brandklassificeret fra E30 – EI60, i alt mere end 1.200 m² glasvægge. Hertil over 100 glasrammedøre og mere end 200 træpladedøre med en slidstærk laminatoverflade. Træpladedørene indgår sammen med glasvægge som side- og overpartier eller i større forløb som samlede partier. Da det er et psykiatrisk hospital, indgår der også sikringsglas i partierne og sikringszoner, som skal kunne håndteres i dørenes adgangskontrol og låsesystem. Alle produkter er leveret i Skandi-bo’s ID85 rammesystem, der er karakteriseret ved, at profilerne har helt samme dimensioner i både brand- og uklassificeret udgave.
Om det arkitektoniske udtryk fortæller Stence Guldager, der er arkitekt og senior kreativ leder hos Arkitema Architects: ”Vi spiller på kontrasten mellem det lette og transparente udtryk, som vi har i bygningen, hvor vi har arbejdet meget med store glaspartier og mellem ude og inde. Det har vi gjort for at sikre kontakten til de grønne omgivelser og bringe masser af dagslys ind i bygningen. Inde i bygningen har vi brugt meget glas, primært for at give både patienter og ansatte et godt overblik, hvilket giver dem tryghed. De mørke døre står markante, hvilket bl.a. gør det let hurtigt at orientere sig. At rammer og profiler er ens for både de brandklassificerede og uklassificerede dele, giver et gennemgående harmonisk og roligt udtryk”.
Også i de kommende år er der mange sygehusbyggerier på tegnebrættet rundt om i landet, og salgsdirektør hos Skandi-Bo Lars Birk Biller ser optimistisk på fremtiden: ”Vi har leveret på de psykiatriske hospitaler, fordi vi har de smalle sprosser, som arkitekterne efterspørger for at få maksimalt dagslys og transparens ind i byggeriet. Men også til traditionelt sygehusbyggeri har vi efterspurgte løsninger, som bl.a. ID120 Lab, der netop er udviklet til rene miljøer”.
Skandi-Bo er i øvrigt også i øjeblikket involveret i opførelsen af den nye Nordfløjen på Rigshospitalet og nye udvidelser af Herlev Hospital.