Annonce – Dato 4 Apr 2023
Med søjlesko og vægsko fra Peikko kan betonelementbyggerier skilles ad igen, og betonelementer kan genbruges - et vigtigt skridt på vejen mod cirkularitet. Byggebranchens aktører bør tænke i design for adskillelse i projektering og i samarbejde gøre de nødvendige erfaringer og skabe de bedste løsninger, opfordrer Peikko. Vi skal tænke i mere genbrug og klimavenlige løsninger i byggeriet. En af løsningerne er, at kunne adskille betonelementerne i betonbyggerier og genbruge elementerne.
”Det er værdifulde betonelementer, der i tilfælde af nedrivning normalt knuses ned og anvendes som tilslag til nye elementer eller fyld i fx vejmateriale. Man tager altså et forarbejdet og værdifuldt produkt, der i fremstillingen har sat et stort CO2-aftryk og knuser det ned til et langt mindre værdifuldt materiale. Udover den åbenlyse fordel i forhold til miljø, er der for bygherrer også et økonomisk incitament i at kunne genanvende betonelementerne eller sælge dem videre til brug i andre byggeprojekter,” siger bygningsingeniør Jonas Høg, direktør i Peikko Danmark.
Det kræver en ny tilgang til betonbyggerier hos bygherrer, arkitekter, rådgivere og ingeniører. Det er nyt for hele branchen i starten af et projekt at skulle designe byggeriet, så det senere kan skilles ad igen.
”De rådgivende ingeniører vil skulle dokumentere bygningens statik ud fra lidt andre principper, end de gør i dag. Branchen som helhed skal udvikle nye principper og samlingsdetaljer for anvendelse af elementbyggeri - de er kun delvist udviklede i dag,” siger Jonas Høg.
Design for adskillelse - det er de principper, der skal indtænkes som en del af fremtidige projekteringer med genanvendelse for øje. Peikko har udviklet søjlesko og vægsko, der muliggør demontering og genbrug af et betonelement og dermed sikrer, at byggematerialerne vil have en høj genbrugsværdi i fremtiden.
Eksempel på design for adskillelse med vægsko og ankerbolte fra Peikko.
Søjlesko og vægsko er særdeles velegnede til ’design for adskillelse’, men det var faktisk ikke hensigten, da de blev udviklet tilbage i 80’erne og 90’erne. Dengang var målet at gøre byggeriet ’hurtigere, sikrere og mere effektivt.
”Det er nyt for byggebranchen at tænke i genbrug på denne måde og arbejde med disse løsninger. Men hvis vi skal lave cirkularitet og klimavenlige løsninger i byggeriet, så er det her en af de løsninger, der skal i spil. Det kræver, at vi får hele værdikæden i branchen med - vi skal i fællesskab gøre de vigtige erfaringer og skabe de bedste løsninger i et bredt samarbejde. Hele branchen skal tænke i design for adskillelse, når man projekterer nye elementbyggerier,” siger Jonas Høg.
Peikko deltager også i (P)RECAST, som er et projekt, der vil muliggøre genbrug af hele præfabrikerede betonelementer fra eksisterende bygninger som bærende konstruktioner i nyt byggeri. Formålet med projektet er at udvikle det teknologiske og dokumentationsmæssige grundlag for, at præfabrikerede betonelementer kan genbruges som bærende konstruktioner i nyt byggeri.