Anbefalingen om at lufte ud i hjemmet er de fleste af os bekendt med. Og med god grund: En familie på to voksne og to børn afgiver ca. 10 liter væske i døgnet ifølge Bolius. Dertil kommer madlavning, damp fra badeværeslet og tørring af tøj. Hvis ikke den fugt, der kommer fra almindelige dagligdags gøremål, bliver ventileret ud, påvirker det både huset og dets beboere negativt i form af dårligt indeklima, nedsat komfort og øget risiko for skimmelsvamp.
Mange moderne huse er meget velisolerede som en følge af de strenge enrgikrav. Det skaber et endnu større behov for ventilation. Når man lufter manuelt ud efter anbefalingerne, sker der desværre ofte et stort varmetab samtidigt. For ældre og knap så tætte huse sker der en naturlig ventilation, men ofte med træk og nedsat komfort til følge.
Der er med andre ord kun positive ting at sige om boligventilation. Det skaber et konstant og godt indeklima, øger komforten og nedsætter varmeforbruget, fordi husets varme genanvendes samtidig med at der tilføres frisk luft. Det betyder også, at afgasning fra elektroniske apparater og den naturligt forekommende Co2 fra udånding og fx stearinglys bliver ventileret ud.
Hos Vølund Varmeteknik tilbyder vi to forskellige typer af boligventilation: Boligventilationsanlæg og boligventilationsvarmepumpe. Boligventilationsanlæg, også kaldet genveksanlæg, er velegnet til nybyggede huse og ældre, tætte, energirenoverede huse med en billig primær varmekilde. Boligventilationsvarmepumpe er velegnede til tætte, energirenoverede huse, hvor udgiften til den primære varmekilde er høj.
Forskellen på de to er, at du med boligventilationsvarmepumpen genanvender varmeenergien i den brugte indeluft til produktion af både varmt brugsvand og rumvarme, mens boligventilationsanlægget alene tilfører huset frisk luft med varmegenvinding.
Læs vores guide – hvorfor vælge boligventilation