Annonce – Dato 6 sep 2022
Op mod 50.000 altaner kan være usikre og størstedelen skal findes på udlejningsejendomme. Altan.dk vil nu hjælpe professionelle ejendomsselskaber med at identificere de problematiske altaner, så de kan blive renoveret eller udskiftet.
Gamle betonaltaner, af den type som er i risikozonen, er ofte små og ikke særlig brugbare. Det vil ofte være muligt at erstatte den usikre altan med en større, sikker og mere funktionel model.
Altan.dk har i årevis været Danmarks foretrukne valg, når lejligheden skal opgraderes med altan eller elevator. Traditionelt set, har Altan.dk’s kernekunder nemlig været ejer- og andelsforeninger som enten har handlet direkte med virksomheden eller gennem en rådgiver.
De senere år er der imidlertid (igen) kommet stor fokus på de mange tusinde gamle betonaltaner, der hænger i de danske byer og som kan være usikre. Det er især de såkaldte udkragede betonaltaner med udliggerjern der er i risikozonen og dem blev der bygget rigtig mange af i perioden mellem 1890’erne og 1950 – en konstruktion med en forventet levetid på omkring 50 år, vel at bemærke.
På nuværende tidspunkt er der ingen regler eller krav til regelmæssige altaneftersyn, ligesom vi kender det fra fx biler og elevatorer. Eksperter anbefaler dog, at altaner der er over 30 år efterses og det gælder selvfølgelig også for altaner der er meget ældre.
Ingen ved hvor mange af de gamle altaner der er usikre, men Teknologisk Institut vurderer, at der findes helt op til 50.000 udkragede betonaltaner med udliggerjern, som er mere end 50 år gamle.
Når man ejer en lejlighed med en altan, er det ejerens ansvar, at altanen er i forsvarlig stand. Det er dermed også ejerens ansvar hvis altanen falder ned, som vi har set nogle uhyggelige eksempler på de senere år. Som udlejningsselskab kan arbejdet med at holde øje med alle sine altaner blive ekstremt omfattende, særligt fordi skader som nedsætter bæreevnen ikke nødvendigvis er synlige – det er de værste skader faktisk sjældent. Det er nemlig dem der opstår inde i murværket som følge af korrosion.
I Odense har ejendomsselskabet, Humlebo Gruppen, hyret Altan.dk til en altanrenovering. Altan.dk har desuden udført et porteføljetjek på en del af virksomhedens ejendomme.
Hvis en altan falder ned, kan det i værste fald have fatale konsekvenser og hvis skaden sker, skal du ikke regne med at forsikringen dækker selve skaden. Det kræver nemlig en pludseligt opstået hændelse og det er ikke just tilfældet med bærejern som er korroderet gennem årtier.
Altan.dk har gennem de seneste 25 år opnået en enorm erfaring og ekspertise i alt hvad der har med altaner at gøre, men borekerneundersøgelser og betonanalyser er imidlertid ikke en del af Altan.dk’s repertoire. Derfor har virksomhedens også indgået samarbejder med uvildige ingeniører, med speciale indenfor betonbesigtigelser. På den måde kan Altan.dk tilbyde uvildige og professionelle altaneftersyn, både på enkelte ejendomme eller som porteføljetjek, hvor man gennemgår hele ejendomsporteføljen sammen med vores betoneksperter.
”Hvis den indledende besigtigelse, eller et senere eftersyn, konkluderer, at altanerne bør skiftes til nye – eller at de eksisterende skal renoveres – står det herefter kunden frit for at vælge en leverandør til dette.” Fortæller udviklingschef i Altan.dk, Søren Faebo Larsen.
”Det er dog klart, at vi meget gerne vil udføre arbejdet. Derfor tilbyder vi også at betale for specialistens handlingsplan, som bliver udført på baggrund af første besigtigelse og eventuelle synlige skader, hvis vi vælges som leverandør.” Slutter Søren Faebo Larsen.