Annonce – Dato 7 jan 2025
Biogen isolering bruges primært i lavt byggeri. Med indblæsning kan man efterisolere etagebyggeri og binde langt mere CO2.
Der er stor enighed om, at vi alle skal gøre vores bedste for at bevare og optimere den eksisterende bygningsmasse. Nu er spørgsmålet, om vi kan nå til enighed om måden at gøre det på. En stor del af opgaven er at efterisolere, så opvarmningen kræver langt mindre energi, og komforten bliver acceptabel for brugerne af ældre bygninger.
Den mest effektive måde at efterisolere ældre bygninger er at installere isoleringen ovenpå eller omkring eksisterende bygningsdele. Mange ældre konstruktioner har skævheder og støbeskel, som kræver større indgreb at rette op med brug af isolering i batts eller måtter. De uregelmæssige hulrum fyldes automatisk op af indblæst isolering, så kuldebroer og ubalancer fjernes.
Når bygningen alligevel må rives ned en dag, skal meget isolering deponeres. Men det er også muligt at vælge isolering, som kan leve videre og dermed binder CO2 endnu længere. Det er vigtigt at have med i sine beregninger. Derfor arbejder Nviro hårdt på at sikre dokumentation, som gør det muligt.
“Det er absurd at acceptere, at isolering skal deponeres eller brændes af. Vi har testet gammel, biogen isolering. Det kan genbruges én til én eller som minimum genanvendes i andet isoleringsprodukt som fx bindefibre. En spændende tanke kunne også være at binde isoleringen i et nyt produkt som fx formpressede møbler, så vi binder CO2 endnu længere,” siger Michael Fabrin Clausen, teknisk rådgiver hos Nviro.
En række af de igangværende forsøg sker også hos Hunton – træfiberisolerings-producenten, som leverer Hunton Nativo isoleringen, Nviro sælger på det danske marked. De arbejder lige nu på en udvidelse af deres produktionslinje, så den i fremtiden kan tage isolering retur til brug i produktionen af ny isolering. Ligesom man blæser isoleringen ind, kan man også suge den ud igen, pakke den i poser, og potentielt blæse den direkte ind i det næste byggeri.
Biogene isoleringsmaterialer vinder mest frem i nybyggeri som enfamiliehuse og rækkehuse. Her har en lang række aktører – blandt andet i projekt 4 til 1 planet – dokumenteret, at de kan udlede langt under den kommende grænse på 7,1 kilo CO2 per kvadratmeter.
Men lavt byggeri vejer ikke tungest i klimaregnskabet. Derfor vil den grønne omstilling gå hurtigere, hvis byggebranchen bruger erfaringerne med biogen isolering i arbejdet med efterisolering af etagebyggerier.
Mens man ikke må isolere brandbare, bærende bygningsdele i nye etagebyggerier med biogent materiale, må man efterisolere udvendigt og indvendigt helt op til 22 meters højde. Forudsat at den eksisterende kerne er ubrændbar – fx beton eller teglbyggeri.
“Ingen forbyder os at se på klimaaftrykket med andre øjne end et snævert fokus på CO2 ækvivalenterne om 50 år. Hvorfor ikke også fokusere mere på den indlejrede CO2 end på et teoretisk klimaaftryk om 50 år? Det vi gør nu, gør en forskel. Med akut behov for at fjerne CO2 fra atmosfæren er det materialerne, der kan lagre CO2, som skal prioriteres her og nu. Mulighederne og erfaringerne er der,” siger Michael Fabrin Clausen.
Nviro forhandler udelukkende isolering produceret på ansvarlig vis. Træerne i Hunton Træfiberisolering kommer fra PEFC-certificeret skovbrug, hvor man planter nye træer til erstatning for de fældede. Træfiberens forventede levetid er længere end den bygning, den placeres i. Derfor har de nye træer mere end tid nok til at vokse sig store, før de skal bruges til ny isolering.
På samme måde er papiruldsisoleringen med til at give et balanceret klimaaftryk. Nviro forhandler Isocell papirisolering, som består af 90 % brugte aviser. Aviserne granuleres til fibre og får tilsat salte, som gør isoleringen modstandsdygtig over for brand, råd, skimmel og insekter.
For brugerne af bygninger isoleret med de biogene materialer, er der flere store fordele ved træfiber og papiruld. De kan optage og afgive fugt uden at blive påvirket af det, så bygningerne hverken tørrer ud eller får fugtproblemer. De holder på varmen om vinteren og på kulden om sommeren. Derfor er indeklimaet mere afbalanceret med biogene materialer.
Isolatører oplever også de klare fordele, at biogen isolering ikke klør og kradser som anden isolering. Man skal fortsat bruge værnemidler, men arbejdsmiljøet er mere behageligt. Men i det store regnskab er det lettere at få øje på en anden fordel, som taler direkte ind i de kommende klimakrav. Når spildet af byggematerialer i højere grad skal dokumenteres, er det vigtigt at vælge materialer, som i sig selv minimerer spild.
Når man isolerer med måtter og batts er der typisk mellem 5 og 7 % spild på grund af tilpasninger. Fibrene blæses kun ind i de mængder, de skal bruges, og overskydende isolering bliver i isoleringsmaskinen, hvor det let kan køres videre til næste plads.
Nviro er leverandør af isolering til bæredygtigt byggeri. Nviro stiller den nyeste viden og branchens med kompetente kræfter inden for biogen isolering til rådighed for sine kunder.
Yderligere information: Michael Fabril Clausen, e-mail: mfc@nviro.dk, tlf.: 22 60 80 21.