Annonce – Dato 3 maj 2023
Nviro sætter fokus på cellulosebaserede isoleringsløsninger i byggeriet.
En af Danmarks førende leverandører af isoleringsløsninger til bæredygtigt byggeri, Nviro A/S, deltager på Building Green med blandt andet virksomhedens isoleringsprodukter, ISOCELL og Hunton, der er produceret af henholdsvis genbrugsaviser og træfibre.
Både celluloseisolering og træfiberisolering har i de senere år fået øget opmærksomhed fra byggebranchen, blandt andet fordi produkterne har en lav udledning af CO2 i fremstillingen og binder CO2 i den installerede fase og kan indgå i cirkulært byggeri.
- Mange i branchen vil gerne arbejde i biobaseret materiale, og der er i øjeblikket stor efterspørgsel efter vores produkter, fortæller Michael Fabrin, teknisk rådgiver hos Nviro.
- Du kan vælge at bygge kun med træ og træbaserede produkter. Vores produkter er af træfiber eller cellulose, så de kommer fra et træ, og de er forædlet i små energi lette produktionsforløb, så der er ikke langt fra råmaterialet til det færdige produkt, forklarer han.
Det er i Danmark ofte kæde- og rækkehuse og andre bygninger i brandklasse 1 og 2, der bliver bygget med bærende konstruktioner i træ og isoleret med produkterne fra Nviro. Derimod er der i Danmark ikke samme vækst i etagebyggeri i træ som i udlandet.
- Herhjemme mangler vi de store spændende referencebyggerier, der rykker og viser vejen, og vi vil gerne arbejde sammen med nogen, der vil bygge højere og bredere med biobaserede produkter i Danmark, siger Nviros tekniske rådgiver.
Den tekniske rådgiver er overbevist om, at der også med det danske bygningsreglement er mulighed for større bygninger i træ.
- Hvis en bygherre kommer til os med et projekt, der kan rykke barren for, hvad der rent brandteknisk er muligt med biobaseret materiale, så vil vi bruge energi og økonomi på i fælleskab at komme i mål, siger han.
Michael Fabrin så gerne et projekt på dansk jord i stil med verdens mest miljøvenlige møbelfabrik, som den norske møbelproducent Vestre har bygget på Magnor i Eidskog.
Her har Nviros norske samarbejdsparter Hunton leveret en unik facadeløsning som en klimavæg baseret på en af naturens reneste byggematerialer nemlig træ.
Fabrikken er et arkitektonisk mesterværk designet af det verdenskendte danske arkitektfirma BIG, Bjarke Ingels Group.
Byggeprojektet overgår kravet i Parisaftalen ved at reducere klimagasudslippene med over 55 procent sammenlignet med et tilsvarende konventionelt fabriksbyggeri. Det er gjort muligt ved hovedsageligt at bygge i naturmateriale som træ, der lagrer CO2.
Michael Fabrin, Teknisk rådgiver
Herhjemme står Realdania By & Byg i øjeblikket bag udviklingsbyggeriet MiniCO2 Etagehus TRÆ. Målet er at bidrage med øget viden til, hvordan det er muligt at bygge et etagehus i træ til boligformål med mindst mulig CO2 udledning.
Udviklingsbyggeriet er et etagetræbyggeri med de bærende elementer i træ, og det er isoleret med træfiberisolering og celluloseisolering. Projektet skal munde ud i inspiration og erfaringer for byggeri af etagehuse i brandklasse 3 og 4 med biobaseret isoleringsmateriale og bærende bygningsdele i træ, så det bliver muligt at bygge det øverste bærende etagedæk højere end den nuværende grænse på 5,1 meter over terræn.
- Det er et skridt i den rigtige retning, og det vil også give nogle værdifulde erfaringer med æstetik, fugt og lyd og brand siger Michael Fabrin, teknisk rådgiver hos Nviro.
Der er i udviklingsbyggeriet blandt andet indblæst celluloseisolering fra Nviro, og der er foretaget akustikmålinger udført i et laboratorium, som viser, at de biobaserede etagedæk overholder Bygningsreglementets krav. Alle ser frem til lydmålingerne i det færdige byggeri.
Verdens mest miljøvenlige møbelfabrik