Hvorfor stiger interessen for tørrerum blandt bygherrer?

Annonce – Dato 25 maj 2022

At implementere bæredygtige tørrerum som bygherre skaber en grønnere profil, der sikrer tørt tøj til de ansatte. Medarbejdergoder som træningsrum, badefaciliteter og energirigtige tørrerum, kan have store fordele for mange typer af virksomheder. Løsninger, der forbedrer og letter hverdagen kan være med til at tiltrække og beholde de rigtige medarbejdere. Det er uden tvivl mere attraktivt at cykle og løbe til arbejde, hvis man efter endt arbejdsdag kan trække i tørt tøj frem for vådt. MUNTERS tørrerum sørger for tørt tøj - og er endda yderst skånsomt for både tøj og klima.

Energikrævende el-tørreskabe, der slider på tøjet med høj varme, kan med fordel skiftes ud til energibesparende og bæredygtige tørrerum, der er skånsomme mod både tøj og klima. Tendensen med at have et tørrerum i større virksomheder vinder indpas på det danske marked, og kan med stor fordel tænkes ind fra starten af et projekt. Munters oplever, at virksomheder der ønsker en grøn profil med tilfredse medarbejdere, drager fordel ved at have et tørrerum

Energikrævende el-tørreskabe, der slider på tøjet med høj varme

Hans-Henrik Thomsen, Senior Area Sales Manager hos Munters, fortæller: ”Vi kan se, at der fra virksomhederne kommer mere fokus på at have glade og sunde medarbejdere og også tiltrække de rigtige og eftertragtede folk. Man vil gerne sende et signal om at være en grøn virksomhed, hvor man støtter op om personalets aktive livsstil f.eks. ønsket om, at cykle eller løbe til og fra arbejde. Men hvis medarbejderne efter endt arbejdsdag skal have fugtigt eller lugtende tøj på, så falder motivationen og lysten let til jorden. Det er en proces - engang skulle man gå i gården for at gå på toilettet, det er nu blevet en selvfølge, at der naturligvis er tilgængelige toiletfaciliteter på kontoret”. Det samme gælder for bade- og træningsfaciliteter, som nu også mere er normen på mange arbejdspladser.

Fordel at tænke tørrerummet ind i nye projekter

Det var også gældende for kontorhuset på Carsten Niebuhrsgade. De havde alle løsningerne til den aktive medarbejder, bortset for et tørrerum. De ønskede derfor en komplet løsning for deres medarbejdere. Hans-Henrik fortsætter: ”Vi kan se, at der i de nye byggerier er tegnet og gjort plads til badefaciliteter og måske ovenikøbet træningsfaciliteter, men ofte er der ikke tænkt tørrerum ind. Det er et problem, fordi vådt tøj, bad- og træningsfaciliteter giver store mængder vand og masser af fugt. Det har både konsekvenser for indeklimaet og kan have en skadelig effekt på bygningen”. Byggeriet på Carsten Niebuhrsgade er opført i lavenergiklasse 2020 og er DGNB guld certificeret. Derfor var Munters det oplagte valg, da der skulle findes en løsning til tørring af personalets tøj, der harmonerede med det energirigtige byggeri. Munters løsning er rent praktisk og ikke mindst rent energiøkonomisk et nutidigt og moderne svar på ønsket om hurtig og effektiv tørring af tøj.

FORDEL AT TÆNKE TØRRERUMMET IND I NYE PROJEKTER

Virksomhed med grøn profil og glade medarbejdere

I kontorhuset på Carsten Niebuhrsgade ved Dybbølsbro Station i København arbejder 2.200 statslige ansatte. Udover parkeringskælder er der indrettet fitnessrum og omklædningsfaciliteter med et tilhørende Munters-tørrerum. De mange cyklende medarbejdere tilbydes her tørring af vådt fitness- og cykeltøj, håndklæder og fodtøj.

Tørrerummet i det nye kontorhus er indrettet med 2 Munters-affugtere og 8 cirkulationsventilatorer. Langs væggene i det 32 m2 store rum er der monteret et bruger- og rengøringsvenligt ophængningssystem i rustfrit stål til både tøj, sko og håndklæder. Tørrerummet er udstyret med PIR-styring (bevægelsessensor), der automatisk aktiverer ventilatorerne. Når det ophængte våde tøj får luftfugtigheden i rummet til at stige, aktiveres affugterne automatisk via fugtføleren og tøjet tørres effektivt og skånsomt. Den våde og nu lidt varme luft føres fra affugteren ind i virksomhedens varmegen-vindingsanlæg, hvorved den vil bidrage til den generelle opvarmning af bygningen. Medarbejderne kan derefter, ved arbejdstidsophør, klæde sig i helt tørt cykel- eller løbetøj til turen hjem.

Energieffektivitet

Et hurtigt regnestykke viser, at ud af den ene Kilowatt-time, som et Munters-anlæg typisk forbruger på at fjerne én liter vand fra luften, sendes 50 % af energien ud i lokalet som varm og tør luft, og bidrager dermed til opvarmningen af lokalet. De resterende 50 % sendes ud med den varme våde luft. Genbruges denne luftstrøm i fyringssæsonen ved at lede den til et varmegenvindingsanlæg, betyder det at det reelle forbrug begrænser sig til 0,25 kWh. Til sammenligning bruger el-tørreskabe 2-5 kWh/kg fjernet vand og tørretumblere 3-6 kWh/kg fjernet vand. Derudover er el-tørreskabe og tørretumblers driftsprincip tid og varme, hvorimod Munters-tørrerum er 100 % behovsstyret affugtning.

Slip for fejl, misforståelser og unødvendige udgifter

Munters Turn-key tørrerum er en løsning, hvor Munters står for det hele. Alt vedrørende tørrerummet planlægges og udføres ned i mindste detalje af Munters, ligesom alt udstyr og alle produkter leveres og monteres af Munters.

Med Bygherre-leverance slipper man for krydsende fagentrepriser, hvilket kraftigt anbefales. Munters tidligere erfaring viser, at der med tørrerumsopgaver og overlappende fagentrepriser ofte sker fejl og misforståelser, hvilket i sidste ende giver større omkostninger og flere udgifter for bygherren. Derfor har Munters udviklet Turn-Key løsningen, så bygherrer i sidste ende kan spare tid og penge.

Referenceprojekter fra Munters A/S

Børnehuset i Skovlunde
Kalvebod Brygge

Kalvebod Brygge

Nybygning | København | 1000 mio.kr

Nybygning af kontorbygning i København på 9 etager hvoraf 2 etager er unden j...

Hillerød Forsyning

Hillerød Forsyning

Projektet er Hillerød Forsynings nye faciliteter , Solrødgårds Allé 6, 3400 H...