Kan boltede samlinger erstatte wirelåse i lodrette fugesamlinger?

Annonce – Dato 21 maj 2024

Det sætter et af WE BUILD DENMARK’s innovationprojekter fokus på.

Peikko Danmark samarbejder med SDU og Fårup Betonindustri i et af WE BUILD DENMARK’s innovationsprojekter

Peikko Danmark samarbejder med SDU og Fårup Betonindustri i et af WE BUILD DENMARK’s innovationsprojekter. Projektet handler om at skabe lodrette samlinger af betonvægge, der gør det muligt at sikre lastoverførende samlinger via vægsko og dermed muliggøre senere adskillelse. Sådanne boltede samlinger anvendes i dag i den vandrette fuge mellem betonelementer, men har hidtil ikke været anvendt til de lodrette fugesamlinger, hvor der traditionelt anvendes wirelåse.

Projektet blev startet i efteråret 2023, hvor seks forsøg blev gennemført af en gruppe studerende på SDU, en ny gruppe studerende har netop afsluttet 18 nye forsøg.

”Branchen har forstået værdien i, at man skal genbruge betonelementer i fremtiden, men de tekniske løsninger har manglet. Det er her, vores vægsko kommer ind i billedet. Projektet skal afdække og dokumentere, om vores samlinger opfylder kravene til bygningsstatik. Vi håber, at denne samlingsmetode bliver en anerkendt og udbredt løsning i byggebranchen. Vores mål i Peikko er jo, at vi kan bidrage til den cirkulære kredsløbsøkonomi ved, at vores forskellige boltede samlinger muliggør design for adskillelse og dermed senere genbrug af materialer,” siger Jonas Høg, direktør i Peikko Danmark.

Der er lavet en følgegruppe i projektet, med repræsentanter fra Rambøll, COWI og NCC, deres opgave er at vurdere og kommentere projektets resultater.

Foreløbige meldinger fra SDU tegner godt

”Overordnet ser samlingen ud til at virke, som forventet. Bruddet og brudfiguren ser ud til at være noget, vi rent teknisk kan regne på. Så det er også det, vi er ved at udvikle nu – analytiske modeller til at kunne regne kapaciteten, som denne type samling kan overføre,” siger Lektor og forskningsleder for SDU Structures ved SDU Civil and Architectural Engineering, Henrik Brøner Jørgensen.

”De foreløbige resultater indikerer, at denne type samling kan blive et godt alternativ til de samlingstyper, vi kender i dag. En vigtig egenskab for en samling er, at den har tilstrækkelig duktilitet. Altså at den både kan levere en høj bæreevne ved store og små deformationer, og det ser lovende ud for denne samling. Men det kræver stadig en del arbejde at levere den tilstrækkelige evidens, både eksperimentelt og teoretisk,” påpeger Henrik Brøner Jørgensen.

Selv med godkendelse fra styregruppen og SDU er der stadig lang vej, før løsningen bliver udbredt i den danske byggebranche.

”På direktionsgangene vil man gerne bruge løsninger som disse. Men der er ikke plads til, at ingeniørerne eksperimenterer, så de holder sig til de veldokumenterede metoder. Der er et spænd fra de bæredygtige ambitioner til de mere operationelle tekniske løsninger. Det er det gab, vi prøver at lukke med forsøg som disse. Men det tager tid, før nye metoder bliver en del af dagligdagen i branchen,” siger Jonas Høg.

”Vi er nødt til at forberede os på fremtiden og gøre det nemmere at skille bygninger ad, når de skal rives ned om 50 år,” siger Jonas Høg.

Yderligere informationer: Cirkulær økonomi og design for adskillelse 

Mere om produktet Ankerbolte

Ankerbolte

Anvendes b.la. i forbindelse med fastholdelsen af søjler og vægge

HULCO® Højstyrke Ankerbolte

HULCO® Højstyrke Ankerbolte

Til højt belastede boltede samliger

Læs mere

HPM® Ankerbolte

HPM® Ankerbolte

Effektiv boltesamling

Læs mere

PPM® Højstyrkebolte

PPM® Højstyrkebolte

Til højt belastede boltede samlinger

Læs mere