Annonce – Dato 3 sep 2021
Fyrreparken i Vollsmose er med 478 boliger det hidtil største renoveringsprojekt, der opnår DGNB-sølv certificering.
© Erik Arkitekter
Netop nu og frem til sommeren 2023 gennemgår Fyrreparken i Vollsmose en større renovering af boligerne. Et projekt, der har fokus på bæredygtighed og er forhåndsgodkendt til DGNB Sølv certificering.
”Hele Fyrreparken skal renoveres som et led i den ghetto-indsats, der er i gang flere steder i landet”, fortæller arkitekt Andreas Kops fra Erik Arkitekter. Virksomheden har en hovedrolle i det omfattende projekt, blandt andet med at sikre den dokumentation, der kræves for at opnå den bæredygtige certificering.
”Landsbyggefonden er blandt andre inde over med støtte, fordi cirka 1/3 af boligerne skal gøres mere tilgængelige. Så man opgraderer i forhold til adgangen, for eksempel med elevatorer – og som led i renoveringen sker der mange andre forbedringer og moderniseringer:
Bygningerne efterisoleres, og man installerer nye anlæg, der skaber balanceret ventilation. Her udnyttes den varme luft til at opvarme den friske luft, som suges ind, og det giver et bedre indeklima. Badeværelser og ældre køkkener opgraderes, og man fornyr installationerne af vand, varme og el. Så samlet set en hel række forbedringer, der er energibesparende og gør byggeriet mere bæredygtigt”.
Cembrit Patina facadeplader er sammen med Cembrit Windstopper valgt til den store renoveringsopgave:
”Tidligere var alle opgangene stort set ens. Så man skulle kende sit husnummer eller den træfigur, der står ved siden af”, siger Andreas Kops. ”Nu bliver det mere individuelt, opdeles så det minder om byhuse og får teglstensfacader i to forskellige farver – en lys og en mørk – og husene adskilles med Cembrit facadeplader, som også er valgt til lejlighedernes indvendige altaner”.
For Hansson & Knudsen A/S Entreprenører er renoveringen af Fyrreparken den hidtil største opgave i firmaets historie, og for at opnå DGNB-certificeringen har der ikke alene været fokus på materialevalget, men også på en hel række andre faktorer:
”Cembrit er den største leverandør på markedet og meget anerkendt blandt fagfolk”, fortæller projektchef Jimmi Steiner.
''De har EPD miljøvaredeklarationen på deres produkter, og det er vigtigt for at opnå certificeringen. DGNB arbejder efter et pointsystem, der kommer hele vejen rundt. Under byggeprocessen skal der ud over materialevalget også være styr på håndtering af affald, støv, støj og energiforbruget i hele perioden. Dertil kommer det sociale ansvar, og her har vi gennem de sidste 10 år samarbejdet med Byg til Vækst om at få ledige fynboer i beskæftigelse i byggebranchen”.
Fyrreparkens facader har fået et nyt udtryk med større variation.
DGNB har lavet hovedgrupper, hvor der også vurderes på levetidsomkostninger, totalomkostninger, komfort, indendørs klima og miljø samt områdekvaliteten – hvor der som led i renoveringen laves to store portåbninger i blokkene, anlægges nye udearealer, legeplads og et fælleshus. Det hele tæller med, fordi bæredygtighed også handler om, hvordan det er at bo i det færdige byggeri. ”Du skal opnå en vis gennemsnitsscore for at blive forhåndsgodkendt. Fyrreparken bliver den hidtil største DGNB-certificering af en renovering, og det er bygherre stolt af. Og at det sker i et område som Vollsmose, det betyder rigtig meget”, understreger Jimmi Steiner.
Arbejdet følger tidsplanen, og Hansson & Knudsen afleverer en opgang med 8 lejligheder hver 14. dag. En af årsagerne er den praktiske vejledning i montagen af windstoppere og facadeplader, man har fået på stedet: ”Det er en fordel, at vi har haft Cembrit ude i opstartsfasen med en gennemgang af montagevejledningen, skrueafstandene, og hvordan man skal forholde sig. Det er rigtig godt, at vores svende får den instruktion af dem, vi køber produkter af. For med mange svende kunne vi også få mange forskellige måder at gøre tingene på. Og når vi skal lave så mange kvadratmeter, skal vi være sikre på ikke at gøre noget forkert. Det koster altid, hvis noget skal laves om, og stilladserne står der ikke så længe”, understreger Jimmi Steiner. ”Det er en stor hjælp, når der kommer en mand fra Cembrit og viser tingene, så vores folk ser det 1:1 i stedet for at skulle læse en vejledning. Så vi har et fornuftigt samarbejde, holder tidsplanen, har fået ordentlig instruktion fra starten, materialerne er gode - og de passer ind i DGNB-certificeret byggeri”.
Den store renovering vil efter planen være færdig i sommeren 2023.
Fyrreparken, Vollsmose, opført 1967. Ved renoveringen gøres 174 lejligheder mere tilgængelige, 288 moderniseres, nogle sammenlægges, 18 boliger fjernes. Fyrreparken har i dag 504 lejligheder og får 478 fremover. Der laves to store facadegennembrydninger af blokken ud mod Åsumvej, så der bliver en sammenhæng mellem boligområdet og omgivelserne.
Cembrit koncernen er en af Europas førende virksomheder inden for fremstilling og salg af fibercementprodukter. Byggematerialer i fibercement har særdeles populære egenskaber, herunder et begrænset behov for vedligeholdelse, høj slidstyrke og et konkurrencedygtigt prisniveau.
Kontakt Salgschef Brian Christiansen Bjellum, mobil: 2810 6170, brian.bjellum@cembrit.dk
Yderligere information: www.cembrit.dk, tlf. 99 37 22 22.