Annonce – Dato 3 maj 2022
Med bygningsautomatik og ABB Ability™ Energy and Asset Manager kan bygningens energiforbrug overvåges, styres og optimeres. Det sparer på energien, nedsætter CO2-udledningen og giver point på DGNB-kontoen.
Den tyske DGNB-standard ser på helheden i bæredygtige byggerier og omfatter miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Bæredygtigheden er sat på formel og omfatter 36 kriterier, som tæller med i det samlede DGNB-regnskab. Blandt disse er energioptimering, reduceret CO2-udledning og det, som benævnes termisk komfort med fokus på komfortable temperaturer, herunder at undgå overtemperaturer, træk og kuldestråling.
Her spiller digitalisering med ABB Ability™ Energy and Asset Manager en væsentlig rolle. Det er en cloud-baseret løsning, der med grafisk visualisering giver et overordnet billede af bygningen og det aktuelle energiforbrug – det være sig el, vand, varme, ventilation, gas etc.
Bygningsautomatik skal indgå i et sammenhængende system, hvor der er en intelligent interaktion mellem lys, varme/køl, ventilation, solafskærmning m.m. Er der ingen personer til stede i lokalet, slukker lyset. Opvarmer solen lokalet, skrues ned for varmen og/eller aktiveres solafskærmning. Stiger luftfugtigheden i et mødelokale med mange deltagere, øges ventilationen – og så videre.
Formålet er at sikre en optimal komfort og velvære for bygningens brugere og samtidig minimere energiforbruget. Det giver rigtig god mening, og det giver point i DGNB-regnskabet.
Den 1. januar 2020 trådte en ny bekendtgørelse for bygningsreglement 2018 (BR18) i kraft. Den omhandler blandt andet brug af vedvarende energi til opvarmning, ligesom der skal installeres bygningsautomatik til styring af de tekniske anlæg i bygninger med et varmebehov eller kølebehov over 290 kW.
Systemet skal være i stand til løbende at overvåge og analysere energiforbruget samt kommunikere med de tekniske anlæg og regulere disse anlæg energieffektivt efter behovet i bygningen. Det skal også kunne overvåge den energimæssige effektivitet af bygningen, dens tekniske anlæg og detektere fejl i anlæggene og underrette driftspersonalet om fejlene.
- Det er allerede et krav, at der skal etableres bygningsautomatik i nye og eksisterende større bygninger over 290 kW, hvilket i praksis svarer til bygninger på ca. 5.000 m² og opefter, forklarer Rasmus Trolle-Hemmingsen, salgs- og marketingchef for Smart Buildings hos ABB, og tilføjer:
- Senest er EU-politikerne kommet med et nyt forslag, der vil nedsætte grænsen for etablering af bygningsautomatik til 70 kW, og bygninger helt ned omkring 2.000 m2 vil være omfattet.
Hensigten med bekendtgørelsen er kort sagt at skabe sammenhængende bygningsautomatik.
Udover den primære funktion at styre en bygning og dens installationer, har bygningsautomatik det klare formål at sikre brugerne maksimal komfort og samtidig nedbringe energiforbruget. Set over en bygnings samlede levetid (TCO = totally cost of ownership) er sammenhængende bygningsautomatik en klar gevinst på alle parametre.
ABB har i mange år leveret energibesparende systemer og produkter til blandt andet bygningsautomation. I takt med den teknologiske udvikling og stigende digitalisering bliver løsningerne stadigt mere intelligente og ikke mindst relevante og interessante. Det er helt i tråd med FN's verdensmål for bæredygtig udvikling.
Læs mere om ABB Ability™ Energy and Asset Manager