Simpel løsning giver øjeblikkelige energibesparelser

Annonce – Dato 22 Aug 2024

ABB i-bus lysstyring som første skridt mod sammenhængende bygningsautomatik

ABB i-bus lysstyring som første skridt mod sammenhængende bygningsautomatikKenni Valla (tv), salgsingeniør hos ABB, drøfter bygningsautomatik og ABB i-Bus lysstyring med Venai Ponsong, der er ingeniør og leder af el-afdelingen hos OJ Rådgivende Ingeniører.

OJ Rådgivende Ingeniører, det tidligere Oluf Jørgensen A/S, tilbyder rådgivning inden for alle aspekter af moderne byggeri, herunder også bæredygtighed i byggeriet.

- I byggerier er der i dag særlige krav til gennemtænkte og energibesparende løsninger. Det gælder blandt andet el og belysning, fortæller Venai Ponsong, der er ingeniør og leder af el-afdelingen hos OJ Rådgivende Ingeniører i København. Han fortsætter:

- Derfor er vi helt nede på komponentniveau i dialogen med vores kunder, hvor vi gerne tager initiativet og foreskriver, hvad vi ser som den optimale løsning i det konkrete projekt.

Et godt eksempel kan ifølge Venai Ponsong være brugen af en simpel og helt enkel ABB i-bus lysstyring, der i udgangspunktet består af en strømforsyning, et antal Dali-PIR og afbrydere. I princippet kan en ABB i-bus lysstyring tænde og slukke op til 2.000 lamper med ét tryk:

- Med et fingerknips kan man undgår standby-forbrug fra hver eneste enhed og henter i stedet en pæn energibesparelse.

Tilmed er det nemt for installatøren at montere og programmere. Og så er der tale om en fremtidssikret løsning, som nemt kan udbygges og indgå i sammenhængende bygningsautomatik.

Kend forbruget

OJ Rådgivende Ingeniører oplever i disse år, at bygherrer i stigende grad efterspørger muligheden for at måle og overvåge energiforbruget på installationer.

- De tekniske installationer er bygningens motorrum. Det er installationerne og samspillet mellem dem, der sikrer, at motoren kører problemfrit. Kravene til de bygningstekniske installationer, herunder specielt bygningsautomatik, bliver stadigt mere komplekse, ikke mindst med fokus på DGNB, forklarer Venai Ponsong og tilføjer:

- Forudsætningen for at kunne optimere er, at du kender de forskellige installationers forbrug og adfærd. Det kan gøres relativt enkelt med indsætning af en måler før og efter en given installation eller et nærmere defineret område, fx en etage i et kontorbyggeri.

Synlig bæredygtighed

I mange af OJ Rådgivende Ingeniørers projekter indgår solcelleanlæg. Det sker både efter ønske fra bygherren og for at opfylde bygningens energiramme.

- Styring og optimering af den type installationer fordrer detaljeret overvågning og dataopsamling, fortæller Venai Ponsong.

Her tænker Venai Ponsong næppe på den model, som man praktiserer på større ombygning og modernisering af skole på Frederiksberg. Produktionen fra skolens solcelleanlæg og skolens aktuelle energiforbrug vises nemlig på en tv-skærm i skolens fællesområde.

- Kald det bare anskuelighedsundervisning. Det er i hvert fald synliggørelse og en nem måde at stille skarpt på grøn omstilling og bæredygtighed i byggeriet, siger Venai Ponsong et smil.

Læs mere her

Referenceprojekter fra ABB A/S

Akaciegården Plejehjem

Akaciegården Plejehjem

Nybygning | Frederiksberg | 141 Mio.kr

Nybygning af ældre-/plejeboliger i Frederiksberg med 95 lejligheder på 5 etag...

FactoryHouse The Village

FactoryHouse The Village

Nybygning | København | Præcis 85 Mio.kr

Nybygning af tæt/lav i København med 36 lejligheder på 3 etager . Selve bygge...

Skodsborg Kur- og Hotel

Skodsborg Kur- og Hotel

Udv.renovering | Rudersdal Kommune | 103,0 Mio.Kr

Udv.renovering af hotel/motel svarende til 2 bygninger i Rudersdal Kommune på...

Liebhavervilla, Sønderjylland

Liebhavervilla, Sønderjylland

En Sønderjysk elektronik enginiør har renoveret sit hjem, i denne forbindel...