Annonce – Dato 28 Feb 2025
Fra 2025 skal bygninger med et forbrug på over 290 kWh have bygningsautomatik.
ABB har reduceret sin energiregning med 71% - i forhold til forbruget i virksomhedens to tidligere lokationer – efter at være flyttet til sit nye hovedsæde i Middelfart.
Industri, indkøbscentre og kontorbygninger kan risikere sanktioner fra myndighederne, fordi de ikke har installeret sammenhængende bygningsautomatik før 1. januar 2025. Det får nu ABB til at opfordre flere til at undersøge deres installationer og forbrug. Har man mere end 290 KW i køle- og varmekrav, er man omfattet af den nye regel.
“Branchen ville være overophedet lige nu, hvis alle havde fået tilpasset deres installationer efter BR18. Der er forespørgsler på opgaverne, men slet ikke noget der svarer til behovet,” siger John Hegelund, produktchef for bygningsautomatik hos ABB.
De nye krav gælder både for nybyg og eksisterende bygninger. Når bygningen har det relativt store energiforbrug, skal der nu være en hovedstation til logning af trends og overvågning af alarmer. Målet er at nedbringe energiforbruget i den samlede danske bygningsmasse. Og virksomhederne kan vinde på flere fronter ved at få integrationen på plads i nær fremtid.
Når bygningsautomatikken spiller sammen, kan man som det mest åbenlyse slukke for lyset, når der ikke er nogen på arbejde. Hvis man styrer varme og ventilation efter samme logik, er der endnu mere at spare. Møbelproducenten Montana har med hjælp fra ABB skåret 30 % af energiforbruget – primært ved at skrue ned for standbyforbrug.
Atriumgården i ABB’s danske hovedsæde i Middelfart sikrer naturligt lysindfald til kontorer og mødelokaler, hvorved virksomheden lever op til krav i BR18.
Den globale teknologileder ABB har i mange år arbejdet for at spare på ressourcerne gennem samlet automatisering og digitalisering. Derfor er man vant til at vejlede i fremtidssikret energioptimering af bygninger.
Når man bruger forskellige leverandører til alle dele af ens bygningsautomatik, får man ofte én installation for hver leverandør. Det giver et unødvendigt stort forbrug af materialer og mandetimer. Men sådan behøver det ikke at være.
“I min optik ser det herrens ud, at du har forskellige komponenter til hver enkelt installation i din bygning. Jeg synes, det er synd, at man installerer en masse forskellige løsninger uden at vide, om man kan få service eller reservedele. Man risikerer, at alt skal skiftes ud igen inden længe,” forklarer John Hegelund.
En traditionel CTS-løsning har et standbyforbrug på 0,7 W eller mere. I KNX-systemer er standbyforbruget på 0,28 W. Har man 1.000 strømførende produkter installeret, kan skiftet altså spare 720 kg CO2 om året. Selv hvis man har en integreret installation, kan det derfor være værd at overveje et skifte til KNX.
I kontorerne hos ABB Middelfart slukkes lyset automatisk, når der ikke er folk på kontoret. Sensorer, installeret i alle lokaler, styrer automatisk indeklimaet.
KNX er skabt for 30 år siden til at integrere mange forskellige fysiske input og kan styres fra selv de mindste enheder. Derfor er KNX i dag godkendt under internationale, europæiske, amerikanske og kinesiske standarder.
I forbindelse med sin rolle som produktchef er John Hegelund også formand for KNX National Denmark. Det er det faglige fællesskab for hele værdikæden af professionelle inden for intelligent bygningsautomatik baseret på den globale KNX-standard.
“KNX samler effektivt varme, køling og aircondition, som vi har stort fokus på i ABB. Derudover er KNX supergod til dagslysregulering. Du kan integrere PIR-følere og manuel styring i én komponent, så du kun skal trykke ét sted for at justere lys, solafskærmning og ventilationen,” forklarer han.
Når først KNX-installationen er på plads, kan man tilføje enhver producents følere via det grønne bus-kabel og få endnu flere målinger over i det samme programmeringsværktøj. Det kræver ikke specialiserede fagfolk at programmere løsningen, så man vil også være fri til at hyre den elektriker, der er bedst på prisen. Til sammenligning betaler man typisk et par tusinde kroner for hvert punkt, en CTS-specialist skal installere og opsætte.
Ved hjælp af energimåling og -styring har Montana Furnitures på mindre end 3 år reduceret deres energiforbrug med 30%.
ABB er teknologisk førende inden for industriel digitalisering og automation. Virksomheden beskæftiger flere end 147.000 medarbejdere i over 100 lande.
Yderligere information: John Hegelund, e-mail: john.hegelund@dk.abb.com, tlf.: 29367609.
Nybygning | Frederiksberg | 141 Mio.kr
Nybygning af ældre-/plejeboliger i Frederiksberg med 95 lejligheder på 5 etag...
Nybygning | København | Præcis 85 Mio.kr
Nybygning af tæt/lav i København med 36 lejligheder på 3 etager . Selve bygge...
Udv.renovering | Rudersdal Kommune | 103,0 Mio.Kr
Udv.renovering af hotel/motel svarende til 2 bygninger i Rudersdal Kommune på...
En Sønderjysk elektronik enginiør har renoveret sit hjem, i denne forbindel...