Annonce – Dato 10 Aug 2023
Som rådgivende ingeniører har Henry Jensen A/S stort fokus på DGNB.
Hos Henry Jensen A/S har de 45 medarbejdere en baggrund som ingeniører, VVS-teknikere, el-installatører, konstruktører og tekniske assistenter. På hver opgave sidder der et tværfagligt team, som arbejder på byggeriet fra start til slut.
- Det gør os i stand til at se byggeriet som en helhed, så vi kan forudse udfordringer og minimere risikoen for fejl i byggeriet, forklarer Claus Hyo Jang Petersen, der er en del af firmaets el-afdeling.
- Vi ser byggeriet som en helhed, siger han videre og fortsætter: Det er absolut vores styrke og meget væsentligt i en tid med stigende krav fra EU og myndighederne. Det afspejler sig også i kundernes ønsker om energibesparelser, CO2-reduktioner, bæredygtighed osv. Det er tydeligt, at mange går efter DGNB-certificeringer.
Og hver eneste detalje og sparede watt tæller, når man skal opnå point til DGNB sølv, guld eller platin.
I stadigt flere byggerier er bygningsautomatik afgørende for overvåge, styre og optimere installationernes drift. Det mærker de hos Henry Jensen A/S, fortæller Claus Hyo Jang Petersen:
- Et godt eksempel er dele af den tidligere Dalum Papirfabrik i Odense. Ved hjælp af Intelligent bygningsautomatik fra ABB kan ejendomsudvikleren AG Gruppen ¬– der råder over cirka 900 kvm. administration, kontorer og mødelokaler – styre lys, varme, køling og ventilation i den mere end hundrede år gamle maskinhal.
Claus Hyo Jang Petersen ser også, at automatik overtager manuelle opgaver:
- I et butikscenter blev de almindelige fejlstrømsafbrydere i fællesarealerne udskiftet med ABB's selvtestende RCD-relæer fra F-ATI-serien. De udfører automatisk selvtest hver 28. dag. Testen udføres, som hvis man manuelt havde trykket på testknappen, men F-ATI gør dette helt uden at frakoble spændingen til de efterfølgende grupper, siger Claus Hyo Jang Petersen. Han tilføjer, at det sparer centerejeren for en personaleudgift på omkring 30.000 kr. om året.
Foretrækker man som bygherre eller el-installatør at begynde i det små, kan en simpel ABB i-bus lysstyring give øjeblikkelige energibesparelser og samtidig være første skridt mod sammenhængende bygningsautomatik.
En ABB i-bus lysstyring består grundlæggende af en strømforsyning, et antal Dali-PIR og afbrydere, som kobles på en 2-ledet bus og styrer lyset i helt op til 32 rum – helt enkelt. Programmeringen foretages let og intuitivt direkte på stedet, fx ved hjælp af en tablet. ABB tilbyder et kom godt i gang-kursus.
Kenni Valla (th), salgsingeniør hos ABB, drøfter bygningsautomatik med Claus Hyo Jang Petersen fra el-afdelingen hos rådgivende ingeniører Henry Jensen A/S i Odense.